Eurodrone, europski projekt vojnog drona, prošao kroz ključne faze razvoja

Projekt, koji zajednički provode Francuska, Njemačka, Italija i Španjolska s kompanijama Airbus, Dassault i Leonardo, uspješno je završio fazu preliminarnog dizajna, pa će uskoro i u proizvodnju

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 27. svibnja 2024. u 09:05
📷 Airbus
Airbus

Europski odgovor na američke dronove MQ9 Reaper i slične vojne bespilotne letjelice ostalih zemalja, Eurodrone, osmišljen je još 2015. godine, kada su Francuska, Njemačka i Italija pokrenule prvu studiju. Kasnije im se u projektu pridružila u Španjolska, pa je 2016. godine pokrenut novi dvogodišnji projekt s ciljem definiranja potreba i tehnoloških zahtjeva za jednu takvu letjelicu. Nakon toga odabrani su i partneri za razvoj i proizvodnju – Airbus Defence and Space, Dassault Aviation i Leonardo.

2018. predstavljena je i prva maketa buduće letjelice u punoj veličini, a od tada do današnjih dana radilo se na dizajnu, tehničkom razvoju i testiranjima. Ovoga mjeseca, pak, stiže vijest o tome da je dovršena jedna od ključnih faza projekta, ona u kojoj je potvrđen preliminarni dizajn budućeg europskog vojnog drona za izviđanje, nadzor, prikupljanje podataka ali i borbeno djelovanje.

Prva maketa Eurodronea 📷 DeffiSK / Wikipedia
Prva maketa Eurodronea DeffiSK / Wikipedia

Prema dosad poznatim informacijama, riječ je o dronu dužine trupa 16 metara, raspona krila 30 metara (dakle, nešto većeg od Reapera), s dva turbopropelerska motora smještena iza krila, u "pusher" konfiguraciji. Iz Airbusa kažu da je aktualni dizajn letjelice "dozrio" i da ga sada mogu prenijeti u sljedeću fazu, kada će biti finalizirane sve pojedinosti, a prije početka proizvodnje.

U sljedećoj fazi bit će provedene i tehničke evaluacije njegovih komponenata, testiranja u zračnom tunelu, kao i validacija njegovog "digitalnog blizanca". Projekt Eurodrone se, naime, vodi principom dvostrukog, paralelnog razvoja, kako u fizičkom tako i u digitalnom obliku. Činjenica da je projekt ušao u ovu naprednu fazu razvoja pokazuje da je europsko partnerstvo uspješno i ključno za osiguranje europskog suvereniteta i neovisnosti u razvoju ovakvih projekata – poručuju iz Airbusa.

Koncept Eurodronea
Koncept Eurodronea

"Opremljen inovativnom vrhunskom tehnologijom i dizajniran da postane jedan od glavnih stupova svakog budućeg borbenog zračnog sustava, Eurodrone će donijeti nezamjenjive mogućnosti za olakšavanje međunarodnog sprječavanja sukoba i upravljanja krizama, osiguravajući državama EU operativnu nadmoć, posebno u kontekstu misija obavještajnog rada, nadzora, pronalaženja ciljeva i izviđanja (ISTAR)", zaključili su partneri.