Hrvatska pošta prvi puta dronom dostavila pošiljku

U sklopu testiranja alternativnih načina dostave Hrvatska je pošta autonomnim dronom dostavila paket na Ugljan

Sandro Vrbanus subota, 25. siječnja 2020. u 06:00

Hrvatska pošta uspješno je obavila prvu dostavu dronom, pohvalili su se danas iz ove domaće tvrtke. Od zadarske luke Gaženica do Preka na otoku Ugljanu dron je autonomno, pri brzini od 35 km/h, letio oko 12 minuta. Dio je to pilot-projekta s hrvatskom tvrtkom AIR-RMLD koja se bavi razvojem komercijalnih i industrijskih usluga korištenjem bespilotnih letjelica.

Dronovi su već dokazali svoju korisnost u kriznim situacijama i na teško dostupnim područjima, prilikom dostave, primjerice, lijekova ili protuotrova, a neke industrije već su ih uvele u svoje poslovanje. Tako se dronovi koriste pri urbanom planiranju, geografskom mapiranju, u arheologiji i građevini te poljoprivredi.

Brojni poštanski operatori počeli su još prije nekoliko godina s testiranjem dostave dronovima te uočili određene nedostatke. No s dodatnim napretkom tehnologije bespilotnih letjelica danas se razmatra korištenje dronova čak i za komercijalnu dostavu pošiljaka.

Leti čak i po buri

Tijekom pilot-projekta dron je desetak puta uspješno dostavio pošiljke od Gaženice do Preka, a letio je i po buri. Dron koji se koristi u testiranju može prenijeti teret do 200 grama, a leti potpuno autonomno unaprijed programiranom rutom. Testiranje će pokazati mogućnosti korištenja drona u dostavi pisama i paketa između poštanskih ureda te ukazati koje su potrebe Hrvatske pošte za ovakvom vrstom tehnologije.

Sve je zabilježeno i kamerama:

Hrvatska pošta hvali se i time da sve brže i češće iskušava pametna rješenja – od naočala za proširenu stvarnost, robota za prijevoz paleta pa sve do nabave električnih vozila i dronova.Multiroom Hi-Res WiFI zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, Heos, Alexa, Airplay 2, Bluetooth

3379 Kupi

Gramofon sa predpojačalom

DENON DP-300F black

Masivna baza za smanjenje vibracije, aluminijska izrada, MM zvučnica

2199 2990 Kupi