Na FOI-ju razvijen napredni sustav upravljanja dronovima i otkrivanja pilota dronova uljeza

Stručnjaci s FOI-ja u sklopu projekta ORKAN osmislili su aplikacijsko rješenje za upravljanje konstelacijom dronova i lociranje pilota uljeznog drona

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 23. listopada 2023. u 20:00

Na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu, u četvrtak i petak, 19. i 20. listopada, predstavljeno je novo aplikacijsko rješenje za upravljanje konstelacijom dronova i lociranje pilota uljeznog drona, i to u okviru završne konferencije projekta ORKAN – Okvir za kontrolu i nadzor bespilotnih letjelica.

Tijekom posljednje četiri godine provedbe projekta, projektni tim pod vodstvom prof. dr. sc. Nevena Vrčeka s Fakulteta organizacije i informatike je tijekom svojih istraživanja osmislio aplikaciju za analizu rizika, implementaciju komunikacije na softverskoj i hardverskoj razini, razvoj UAV Constellation Control Center (UCCC) aplikacijskog rješenja za upravljanje konstelacijom bespilotnih letjelica, te tehnologiju lociranja pilota uljeznih dronova.

Projekt i konferencija

Projekt ORKAN usmjeren je na stvaranje nove arhitekture za komunikaciju umreženih sustava, uključujući  dronove i Internet stvari, s naglaskom na jednostavnost, sigurnost i energetsku efikasnost komunikacije. Aplikacijsko rješenje razvijeno u okviru projekta predstavljeno je kao platforma za buduća znanstvena istraživanja, na prošloga tjedna održanoj tematskoj konferenciji.

Konferencija je nosila naziv "ORKAN – Unmanned Aerial Vehicle Policy Ecosystem: Glimpse of the Future (Final Event)" te je privukla stručnjake iz prakse. Među njima su bili predstavnici domaće kompanije Orqa i Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), kao i studenti s područja IT industrije. Konferenciji s brojnim predavanjima i prezentacijama rezultata istraživanja prisustvovalo je više od 100 sudionika.

Uz članove projektnog tima "ORKAN", na konferenciji su održane i prezentacije od strane vanjskih stručnjaka. Dragan Kovačević iz Orqe podijelio je svoje razmišljanje o korištenju dronova u budućnosti kroz predavanje "Dronovi u obrazovanju – stvaranje profesije budućnosti", dok je izvanredni profesor Matko Orsag s FER-a održao predavanje na temu "Dronovi ili zračni roboti".

Ova konferencija bila je integralni dio 12. Tjedna karijera, događaja u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera Fakulteta organizacije i informatike, koji povezuje i spaja studente s poslodavcima iz gospodarstva. Projekt "ORKAN" financiran je sredstvima Hrvatske zaklade za znanost u iznosu od 71.000 eura, u trajanju od 48 mjeseci, od 1. veljače 2020. do 31. siječnja 2024. godine.