Ovaj dron može mijenjati oblik u letu

Švicarski znanstvenici predstavili su koncept bespilotnog kvadkoptera koji je sposoban prema potrebi promijeniti oblik i provući se kroz uske prostore

Sandro Vrbanus nedjelja, 16. prosinca 2018. u 18:06

Sa Sveučilišta u Zurichu i Politehničkog sveučilišta u Lausanni dolazi koncept letećeg kvadkoptera koji je u stanju sklapati svoju konstrukciju i mijenjati oblik za vrijeme leta. Smisao ovog izuma jest stvoriti drona koji može letjeti s normalnom konfiguracijom rotora, a po potrebi ih može pomaknuti kako bi cijela letjelica dobila uži oblik i provukla se kroz uske prostore.

Promjene oblika provode se pomicanjem četiri "ruke" na kojima su postavljeni rotori letjelice, pa se ona u stanju izdužiti, smanjiti ili pak proširiti – a sve za vrijeme leta, ne gubeći stabilnost u zraku. Prilikom izrade ovog koncepta znanstvenici su imali u vidu njegovu primjenu u slučajevima prirodnih katastrofa, kada se bespilotne letjelice trebaju provlačiti kroz ruševine i slično, u traganju za preživjelima.

Elektronika i senzori na letjelici zaduženi su za "skeniranje" otvora kroz koji treba proletjeti, a sustav može funkcionirati i autonomno, izvršavajući sve funkcije – od snimanja okruženja do prilagodbe oblika – na samom dronu. Bitno je napomenuti i da je prototip ovog drona prilagodljivog oblika izrađen od elemenata dostupnih na tržištu te uz 3D ispisivanje konstrukcije.