Ovaj dron "vidi" i sam izbjegava prepreke i sudare

Na sveučilištu u Zürichu stvorena je tehnologija koja omogućava bespilotnim letjelicama vrlo brzu prilagodbu leta na prepreke koje se pojave

Sandro Vrbanus nedjelja, 19. svibnja 2019. u 16:30

Ekipa znanstvenika iz Laboratorija za robotiku i percepciju Sveučilišta u Zürichu podijelila je na YouTubeu zanimljiv video svojeg kvadkoptera koji je u stanju izmaknuti se lopti kojom ga gađaju. To je ostvareno novom tehnologijom robotske navigacije razvijenom u ovom laboratoriju, a koja se oslanja na računalni vid i reagira na promjene u okruženju s vrlo niskom latencijom.

U konačnici ovaj dron, za sada, bez problema može izbjeći loptu bačenu prema njemu brzinom i većom od 30 km/h. Ono što je jedinstveno u svijetu kod ove tehnologije jest činjenica da se dron ne oslanja ni na kakav vanjski sustav pozicioniranja već se služi isključivo vlastitim senzorima i "vidom" za navigaciju i izbjegavanje prepreka ili sudara s drugim brzim objektima.

Znanstvenici koji su ga izradili htjeli su vidjeti gdje su granice kad je riječ o brzim reakcijama na promjenu okoline. Kako bi skratili vrijeme od primjećivanja prepreke do reakcije poslužili su se naprednim kamerama (event-based camera) koje su izrađene tako brzo "primjećuju" promjene u kadru, tj. da snimaju samo one piksele koji se mijenjaju – dajući tako vrlo brzo potrebnu informaciju sustavu kontrole motora i navigacije.

Ove kamere su prilično skupe, no ekipa koja stoji iza ovog projekta nada se da bi njihov rad u budućnosti, zajedno s napretkom tehnologije i porastom rezolucije ovakvih kamera, mogao donijeti veću sigurnost vojnim i civilnim dronovima u letu.