Poletio je Boeingov autonomni borbeni dron Loyal Wingman

Australsko Ratno zrakoplovstvo i Boeing ovoga su tjedna obavili prvi let autonomnog drona namijenjenoga za pružanje podrške vojnim borbenim zrakoplovima

Sandro Vrbanus nedjelja, 7. ožujka 2021. u 13:00

Bespilotna autonomna letjelica Loyal Wingman, najavljena je još prije dvije godine kao projekt Boeinga i Ratnog zrakoplovstva Australije (RAAF). Prva je to vojna letjelica razvijena u Australiji u proteklih 50 godina, a ovoga je tjedna uspješno obavila prvi pokusni let pod nadzorom operatera iz zemaljske kontrolne postaje.

Prvi uspješni pokusni let velik je korak u ovom projektu, koji bi trebao integrirati umjetnu inteligenciju i autonomne sustave – rezultat čega će biti letjelica koja će biti u stanju pružati podršku klasičnim vojnim zrakoplovima u borbenim i drugim misijama. Pokusni let sastojao se od pripreme, nekoliko testova rulanja po pisti i ispitivanja kontrolnih mehanizama. Nakon toga Loyal Wingman je poletio, odradio unaprijed određeni slijed manevara i letio na različitim visinama i različitim brzinama kako bi Boeing i RAAF potvrdili njegove mogućnosti.

Prvi model ovog drona osnova je za njegov daljnji razvoj, u sklopu kojega će Boeing ponuditi letjelicu i drugim kupcima. Naglasili su kako je ovo bio pokusni let tek prvog od ukupno tri modela koji su trenutačno u razvoju, a kasnije ove godine mogli bismo ih vidjeti kako zajednički odrađuju pokusne letove.

RAAF kupuje šest komada

Australske su vlasti nakon ovog testa potvrdile narudžbu dodatna tri komada, pa će RAAF tako u budućnosti biti opremljen s čak šest primjeraka Loyal Wingmana, što će ih kroz razdoblje od tri godine koštati 115 milijuna australskih dolara. Nadaju se kako će projekt omogućiti otvaranje novih radnih mjesta u 35 australskih kompanija koje s Boeingom surađuju na razvoju i proizvodnji ovog drona.

U budućnosti će se raditi ne samo na dizajnu i evoluciji sadašnjeg oblika letjelice, nego i na poboljšanju njezinih karakteristika i unaprjeđenju AI sustava za donošenje odluka u letu. Razvoj Loyal Wingmana, od začetka projekta do prvog pokusnog leta, trajao je tri godine.

Prošle godine, prilikom predstavljanja prototipa, Boeing je otkrio i da će ovaj dron moći izvršavati različite misije, za koje će se moći prilagoditi u kratkom vremenu. Naime, oko tri metra dug "nos" letjelice moći će se lako i brzo zamijeniti drugim. U njemu će se nalaziti prostor za opremu zapremnine oko 1500 litara, pa će zamjenom nosa i pripadajućeg hardvera pojedini dron vrlo brzo moći mijenjati funkcije i prilagođavati se zahtjevima misije.

Službeni video prvog pokusnog leta pogledajte ovdje:

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi