Pse zaglavljene nakon erupcije vulkana žele uloviti i izvući pomoću drona

Mjesecima nakon katastrofalne erupcije na španjolskom otoku La Palma ne nazire kraj neprestanom protoku lave. Zarobljene životinje imaju samo jednu šansu...

Mladen Smrekar nedjelja, 10. srpnja 2022. u 22:20

Španjolska tvrtka za bespilotne letjelice Aerocamaras upotrijebit će svoju tehnologiju kako bi pokušala izvući tri psa, zarobljena u blizini vulkana. Psi se već tjednima nalaze u dvorištu prekrivenom pepelom iz erupcije vulkana.

Osam minuta za akciju

Bit će to opasna operacija budući da će Aerocamaras namjerava pse uhvatiti mrežama na daljinsko upravljanje i potom ih zrakom prebaci preko tekućeg toka lave koja i dalje izvire iz živog vulkana na La Palmi. 

Psi su mjesecima zarobljeni u dvorištu prekrivenom vulkanskom prašinom
Psi su mjesecima zarobljeni u dvorištu prekrivenom vulkanskom prašinom

U akciji spašavanja koristit će se dron težak 50 kg koji će pse spašavati jednog po jednog, prenoseći ih 450 metara iznad lave koja teče tim područjem. Operater drona imat će samo četiri minute da uhvati psa mrežom i još četiri minute da se makne iz tog područja.

Do zarobljenih pasa ne može se doći helikopterima jer bi vrući plin iz erupcije mogao oštetiti njihove rotore i izazvati pad letjelice. Aerocamaras je dosad hranu psima dostavljao dronom. 

Hitne intervencije

Poznat je slučaj spašavanja zalutalog krda slonova kojeg su kineski stručnjaci pomoću dronova izveli na pravi put. No, tada su letjelice korištene samo za praćenje životinja, ali ne i za njihovo hvatanje.

U akciji spašavanja koristit će se dron težak 50 kg
U akciji spašavanja koristit će se dron težak 50 kg

Ovo bi pak trebala biti prva akcija spašavanja životinja dronom na takav način. najveći problem predstavlja baterija koja boi mogla otkazati dok se dron nalazi iznad lave. Uspije li plan, ova bi se tehnologija mogla usavršiti za operacije hitnih intervencija u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća.