Evo kako izgleda testna poruka za uzbunjivanje u Europi

Igrom slučaja, ovoga smo se tjedna našli u Barceloni, upravo u trenutku kada je proveden najavljeni test nacionalnog sustava za upozoravanje. Izgledalo je to dramatično drugačije nego nedavno u Hrvatskoj

Sandro Vrbanus petak, 15. rujna 2023. u 15:27

Sigurno se sjećate da je prije ljeta u Hrvatskoj aktiviran novi Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) i da je njegov početak rada bio obilježen javnim testiranjem. Svi su mobiteli na području Hrvatske tada, otprilike u isto vrijeme, trebali dobiti testnu SMS poruku, kakva će se ubuduće slati onima koji se nađu usred kakve prirodne katastrofe, elementarne nepogode ili druge kritične situacije. Kažemo "trebali dobiti", jer je test potvrdio da velik dio (preko 20%) građana poruku uopće nije dobilo, a nekima je stigla i dvaput.

Nedugo zatim testirana je i tehnologija Cell Broadcast, daleko pouzdanija i brža od slanja klasičnih SMS poruka, kakve je naš sustav za sada koristio. MUP, poručeno je tada, radi na tome da Google i Apple implementiraju CB mogućnosti te korisnicima Android i iPhone uređaja u Hrvatskoj otvore pristup i takvim porukama. Nakon ovog uvoda i opisa situacije u nas, pogledajmo kako isti ovaj proces izgleda na zapadu Europe.

Slučajni svjedoci

Naime, ovoga smo se četvrtka igrom slučaja našli u Barceloni, upravo u vrijeme kada je testiran tamošnji sustav uzbunjivanja u hitnim situacijama. Točno u 11 sati naš je intervju s jednim sugovornikom prekinula prilično snažna buka, zvuk sirene za opasnost, koji je redom stizao iz svih trenutačno uključenih mobitela. Budući da smo svi, koji smo se tog trenutka našli u prostoriji, bili došli u Španjolsku iz inozemstva, i nismo pratili lokalne medije, nitko od nas isprva nije bio svjestan o čemu se radi.

Vaš neustrašivi reporter zadržao je prisebnost u kriznoj situaciji bez presedana, brže-bolje uhvatio screenshot poruke, a tek onda provjerio treba li pomoći drugima
Vaš neustrašivi reporter zadržao je prisebnost u kriznoj situaciji bez presedana, brže-bolje uhvatio screenshot poruke, a tek onda provjerio treba li pomoći drugima

Začuđeni pogledi i potraga za mobitelima po džepovima trajali su kratko – srećom, nakon samo nekoliko trenutaka netko je zaista pročitao poruku na svojem ekranu i proširio informaciju da je sve u redu, odnosno da je samo u pitanju samo test.

Instantni Cell Broadcast

Na svim se mobitelima istodobno, dakle, neovisno rade li na iOS-u ili Androidu, uz zvuk sirene, pojavila i notifikacija s tekstom "Ne zovite 112, ovo je test". Radio se o ograničenom testiranju, provedenom po regijama Katalonije, u i oko Barcelone. Svaki puni sat, od 10 do 13 sati, drugi je okrug dobio ove obavijesti. Prema lokalnim medijima, neki su se građani i uspaničili, a u priloženoj objavi možete vidjeti i čuti kako "pravi" test Cell Broadcast poruka izgleda u stvarnosti.

Katalonska Civilna zaštita poručuje da je vježba bila uspješna i da su poruke stigle na ekrane oko 90% korisnika, koji su u to vrijeme boravili na testom obuhvaćenim područjima. Test je, kažu, imao svrhu upoznati stanovništvo s ovim sustavom, kako bi ubuduće poruke mogle doprijeti do 100% građana. Naime, operacijski sustavi iOS 15.6 te Android 11 u Španjolskoj dolaze s već omogućenim primanjem CB poruka, dok oni s ranijim verzijama i starijim mobitelima moraju tu mogućnost uključiti ručno.