Biden: "Facebook ubija dezinformacijama". Facebook: "Nije tako"

Širenje dezinformacija o cjepivima i cijepljenju putem društvenih mreža američke vlasti smatraju velikim problemom u suzbijanju pandemije. Iz Facebooka se s time ne bi tako lako složili

Sandro Vrbanus nedjelja, 18. srpnja 2021. u 18:32

Protekloga tjedna američke su vlasti pokrenula kampanju "pritiska", koja dolazi izravno iz Bijele kuće, a usmjerena je prema Facebooku i drugim društvenim mrežama. U toj inicijativi spominje se mogućnost uvođenja dodatnih kazni za platforme kojima se šire dezinformacije, a osnovni povod za ovakvu odluku jest prije svega širenje dezinformacija povezanih s cijepljenjem.

"Lažne vijesti ubijaju ljude"

Problem lažnih vijesti i širenja neutemeljene panike u vezi cjepiva protiv koronavirusa toliko je raširen da ga Bidenova administracija smatra jednom od većih prepreka u efikasnom cijepljenju i suzbijanju pandemije.

U vezi s time, ovoga petka novinari su upitali američkog predsjednika Joea Bidena što misli o Facebooku i drugim platformama na kojima se mogu pronaći razne dezinformacije o cjepivima. U odgovoru je bio rezolutan: "Oni ubijaju ljude. Jedina pandemija koju imamo je među necijepljenima". Bidenova glasnogovornica Jen Psaki potom je ponovila kako je dokazano da samo dvanaest ljudi u svijetu proizvodi 65% svih antivakserskih dezinformacija na društvenim mrežama. Svi oni, poručila je, aktivni su na Facebooku, iako su s drugih platformi prognani.

Facebook brzo odgovorio

Očekivano, ovakav oštar stav vladajućih usmjeren izravno prema njima, nije dobro sjeo Facebookovu vodstvu. Odmah sljedećeg dana potpredsjednik kompanije zadužen za integritet, Guy Rosen, objavio je tekst naslovljen "Nadilaženje upiranja prstom", u kojem piše kako nije potrebno u društvenim mrežama tražiti krivca za širenje pandemije.

Facebook, kaže, aktivno promovira službene informacije o cijepljenju, provodi ankete, upućuje ljude na lokacije za cijepljenje, a njegovih 85% korisnika izjasnilo se kao voljno cijepiti se. S druge strane, u SAD-u je cijepljeno manje od 70% ljudi, što u ovoj društvenoj mreži ne smatraju svojom krivicom. Za primjer uzimaju Ujedinjeno Kraljevstvo i Kanadu, u kojima provode identične aktivnosti, a gdje je daleko veći udio populacije cijepljen.

Rosen navodi i kako Facebook aktivno suzbija dezinformacije, te da je od početka pandemija uklonio preko 18 milijuna objava u kojima su se širile razne laži. Činjenicama, a ne optužbama, pandemija će se prije pobijediti, smatraju u Facebooku. Stoga obećavaju da će i dalje raditi na zajedničkom pristupu borbi protiv bolesti i promoviranju cijepljenja, kao što su to činili i do sada.