EU će od Facebooka tražiti pojašnjenje oko korištenja podataka Europljana

Povjerenica Europske komisije za pravosuđe Věra Jourová tražit će od Facebooka izvješće o tome je li Cambridge Analytica imala pristup podacima građana EU

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 26. ožujka 2018. u 07:00

Veliki skandal u koji se Facebook upetljao lošim upravljanjem privatnim podacima svojih korisnika zabrinuo je i Europsku komisiju. Povjerenica EK za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Věra Jourová izjavila je za jučerašnji Bild am Sonntag da će od ove društvene mreže službeno zatražiti pojašnjenja vezana uz ovaj slučaj.

Uputit će, kaže, već u ponedjeljak pismo direktorici Facebooka Sheryl Sandberg u kojem će tražiti detaljne podatke o tome je li kompanija Cambridge Analytica imala pristup do privatnih podataka stanovnika Europske unije, i u kojem razmjeru je mogla ilegalno prikupiti te podatke. Ovaj je skandal, kaže povjerenica EK, "poziv na buđenje svima nama", jer loše upravljanje privatnim podacima može imati ozbiljne posljedice.

U svjetlu nove GDPR regulative, koja na snagu stupa u svibnju, Facebook bi također trebao vrlo pozorno razmisliti o tome kako će se odnositi prema podacima Europljana u budućnosti. Naime, kako upozorava Jourová, u slučaju nepoštivanja regulative mogli bi se suočiti s kaznom u visini čak 4% ukupnog godišnjeg prihoda na svjetskoj razini – što u slučaju Facebooka iznosi preko 1,6 milijardi dolara.