Facebook planira lansirati uslugu za traženje partnera, Facebook Dating

Na jučer otvorenoj developerskoj konferenciji F8 Mark Zuckerberg predstavio je nekoliko noviteta koje će ova društvena mreža uskoro uvesti

Sandro Vrbanus srijeda, 2. svibnja 2018. u 11:17

Facebookova developerska konferencija F8 ove se godine odvija pomalo u sjeni skandala s privatnim podacima koji su dospjeli u ruke analitičara Cambridge Analytice, a nisu trebali, te općenito u vremenu kada se o Facebooku najviše govori kao o velikom potencijalnom riziku za daljnje curenje podataka. Isto tako, jučer je objavljeno kako iz kompanije odlazi Jan Koum, suosnivač WhatsAppa, i to zbog sukoba upravo oko privatnosti korisnika.

Kako bi se malo odmaknuli od ovih tema, Mark Zuckerberg je otvaranje konferencije F8 posvetio nekim novim tehnologijama i uslugama koje njegova kompanija uskoro planira pustiti u javnost.

Najzanimljivija od najavljenih je usluga Facebook Dating kojom ova društvena mreža želi konkurirati Tinderu i sličnim aplikacijama za traženje partnera. Ova će mogućnost biti ugrađena u Facebookove mobilne aplikacije ali neće biti uključena "po defaultu", već će istu svatko tko želi morati aktivirati. Zuckerberg je najavio da ova opcija neće spajati ljude s već postojećim prijateljima nego s onima izvan tog kruga, te da joj namjena nije pronalaženje "partnera za jednu noć", već ostvarivanje "smislenijih veza".

Dating profil na Facebooku bit će odvojen od običnoga, moći će ga vidjeti samo oni koji imaju sličan ili kompatibilan profil, a komunikacija između ljudi koji su zainteresirani jedni za druge odvijat će se tekstualno, ali ne putem Messengera. Dating bi na Facebook trebao stići uskoro.

 

Get an inside look at #F8 and catch up on our developer product announcements from Day 1 keynotes and sessions. http://bit.ly/2jobuxB

Posted by Facebook for Developers on Tuesday, May 1, 2018

Od ostalih noviteta na otvaranju konferencije F8 najavljena je opcija "čišćenja povijesti" u Facebooku – nešto poput brisanja "cookieja" u pregledniku. Brisanjem svega što Facebook zna o nama moglo bi pomoći u zaštiti privatnosti i smirivanju tenzija koje su prisutne posljednjih tjedana.

Tu je i najava video poziva u Instagramu, automatskih prijevoda chatova u Messengeru, te nove mogućnosti postavljanja i gledanja VR i 3D sadržaja u News Feedu. Također, Zuckerberg je najavio da se Oculus Go, njihov jeftiniji VR naglavni set, sada može kupiti i po akcijskoj cijeni od 199 dolara.