Microsoft službeno potvrdio pregovore o kupnji TikToka

Microsoft će nastaviti razgovore s vlasnikom popularne društvene mreže, ByteDanceom, te planira do 15. rujna dovršiti pregovore o kupnji američkog poslovanja TikToka

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 3. kolovoza 2020. u 11:56

Iz Microsofta su, nakon nekoliko neslužbenih informacija koje su dospjele u javnost, putem svojeg bloga potvrdili kako su u pregovorima oko preuzimanja američkog dijela poslovanja kineske društvene mreže TikTok. Prvi čovjek kompanije Satya Nadella o tome je već razgovarao s Donaldom Trumpom, koji je ovoga vikenda bio najavio i potpunu zabranu pristupu TikToku za američke korisnike.

Sigurnost prije svega

U Microsoftu kažu kako su spremni odgovoriti na zabrinutosti američkog predsjednika, te da su spremni preuzeti TikTok nakon potpune sigurnosne provjere. Pregovori o ovom preuzimanju s vlasnikom TikToka, kompanijom ByteDance, nastavit će se u narednim tjednima ubrzanim ritmom, poručuju iz Microsofta. Nadaju se da će ih dovršiti najkasnije do 15. rujna, a o svemu će redovito biti obavještavani i predstavnici vlasti. Ovaj rok od 45 dana postavio je osobno Trump.

Osim poslovanja TikToka u SAD-u, gdje ova društvena mreža ima oko 100 milijuna korisnika, predmet pregovora bit će i njihovo poslovanje u Kanadi, Australiji i Novom Zelandu. Microsoft kaže da će pozvati i druge investitore da sudjeluju u tom poslu s manjinskim vlasničkim udjelima. TikTok, kažu, žele graditi na čvrstim temeljima, uz vrhunsku sigurnost, zaštitu privatnosti te transparentnost prema korisnicima. Kako god da bilo, pregovori su i dalje tek preliminarni i nema nikakvih jamstava da će završiti preuzimanjem.