Njemačka: Sadržaj s Facebooka moguće je naslijediti

Njemački Federalni sud pravde (BGH) odredio je kako se s digitalnim podacima s Facebooka preminule djevojke mora postupati kao i s ostalom osobnom ostavštinom kao što su na primjer pisma i dnevnici

Matija Pavlić nedjelja, 15. srpnja 2018. u 14:00

Njemački Federalni sud pravde (BGH) u jednoj je svojoj presudi odredio kako se s digitalnim podacima prilikom ostavinske rasprave mora postupati identično kao i s drugim osobnim stvarima preminule osobe kao što su osobni dnevnici i pisma.

Konkretno, riječ je o parnici koju su protiv Facebooka pokrenuli roditelji 15-godišnje djevojke koja je preminula 2012. godine u naletu vlaka. Sudski spor je pokrenut zbog činjenice da je Facebook odbio dati roditeljima na raspolaganje profil njihove pokojne kćeri, koji su pristup profilu zatražili kako bi saznali je li nalet vlaka na njihovu kćer bila nesreća ili je njihova kćer odlučila počiniti samoubojstvo.

Prema trenutačnim internim pravilima Facebook rodbini preminulih korisnika te društvene mreže daje samo ograničeni pristup računu preminulog, njima je omogućeno zatvaranje i brisanje profila preminulog ili pak pretvaranje profila u prostor sjećanja na preminulog.

Sama parnica između Facebooka i roditelja traje već neko vrijeme, 2015. godine niže rangirani sud presudio je u korist roditelja, da bi 2017. godine žalbeni sud presudio u korist Facebooka (smrću korisnika prestao je svaki odnos između Facebooka i preminule te se taj odnos ne može prenijeti na roditelje preminule) da bi cijeli slučaj sada došao u ruku BGH-a koji je presudio u korist roditelja.