Twitter trajno ukinuo račun Donaldu Trumpu

Zbog opetovanog kršenja pravila i prevelikog rizika od poticanja na novo nasilje, društvena mreža odlučila je trajno sa svoje platforme izbaciti američkog predsjednika na odlasku

Sandro Vrbanus subota, 9. siječnja 2021. u 11:15

Donald Trump više ne može činiti ono što je obilježilo njegov predsjednički mandat – tvitati. Noćas je Twitter objavio da su ponovno proučili njegove posljednje objave i njihov kontekst, kao i načine na koje se one tumače među njegovim sljedbenicima, te su zaključili kako predstavljaju prevelik rizik za ponovno raspirivanje nasilja. Podsjetimo, kada je ovoga tjedna Trump nahuškao svoje sljedbenike na zgradu Kongresa, u neredima je poginulo četvero prosvjednika, a kasnije je od ozljeda preminuo i jedan policajac.

Slijedom toga Trumpov je račun bio privremeno blokiran. Trajno su ga u međuvremenu blokirali Instagram i Facebook, no on im ionako nije pridavao previše značaja.

Trajni ban

U Twitteru, dugo godina glavnoj društvenoj mreži kojom je Trump komunicirao s javnošću, sada kažu da nitko nije iznad njihovih pravila i kako je poticanje na nasilje najstrože zabranjeno. Slijedom toga, odlučili su trajno izbaciti američkog predsjednika na odlasku, suspendirati mu račun te izbrisati sve što je on tamo ikada objavio.

Posljednja Trumpova objava govorila je o tome da se neće pojaviti na inauguraciji novog predsjednika 20. siječnja, a ona prije toga ponavljala je uobičajene političke fraze koje se mogu protumačiti kao prijetnje nasiljem. Stavi li se to u kontekst Trumpovih sljedbenika kojima izazivanje nereda nije strano, ovakve se objave mogu iskoristiti za mobiliziranje novih prosvjednika – pojašnjavaju u Twitteru svoju odluku u trajnoj suspenziji.

Što o suspenziji svojeg računa misli Donald Trump, da citiramo CNN-ovu reporterku iz Bijele kuće Kaitlan Collins, "ne znamo, jer bi predsjednik obično o tome – tvitao".