TikTok je prepun sadržaja u kojem se pred djecom veliča kanabis

Australski istraživači otkrili su da više od polovice objavljenih videa prikazuje drogu u pozitivnom svjetlu, a niti jedan od njih nije bio dobno ograničen

Mladen Smrekar nedjelja, 23. siječnja 2022. u 13:50

S više od milijardu mjesečnih korisnika diljem svijeta, od kojih je trećina mlađa od 14 godina, popularnost TikToka je neosporna. Krenuvši od znanstveno potvrđene teze  da javno dostupan sadržaj vezan uz kanabis na ovoj platformi može utjecati na percepciju upotrebe kanabisa, istraživači su odlučili ispitati povezanost kanabisa i videozapisa koji se prikazuju na TikToku.

Prevladava pozitiva

Podatke s TikToka prikupili su pomoću ključnih riječi temeljenih na hashtagovima na videozapisima u vezi s kanabisom. Sedam istraživača dokumentiralo je metriku videozapisa - preglede, lajkove, komentare - i neovisno označilo pojedine videozapise s obzirom na osjećaj i temu.

Više od polovice videozapisa kanabis spominje u pozitivnom smislu
Više od polovice videozapisa kanabis spominje u pozitivnom smislu

Nakon uklanjanja duplikata i nepovezanog sadržaja, konačni uzorak sadržavao je 881 video. Ovi videozapisi su u prosjeku 518.700 pregleda, 99.900 lajkova i 931 komentar. Pokazalo se da više od polovice videozapisa kanabis spominje u pozitivnom smislu; riječ je o 54,14% zapisa, pregledanih ukupno 417 milijuna puta. Sam kanabis aktivno je prikazan u 15,84% zapisa. 

Sažetak ključnih rezultata i definicija u australskom istraživanju
Sažetak ključnih rezultata i definicija u australskom istraživanju

Tematskom analizom istraživači su identificirali sedam tema koje se međusobno ne isključuju. Sadržaj koji prikazuje korištenje kanabisa kao zabavan ili duhovit činio je 71,74% videozapisa, u njih 42,90% govorilo se o osobnim iskustvima korištenja kanabisa, a 24,63% videozapisa promiče društvenu i kulturnu prihvatljivost upotrebe kanabisa. 

Ograničavanje pristupa

Istraživači upozoravaju da više od polovice videozapisa pozitivno prikazuje upotrebu kanabisa, što samo po sebi nije toliki problem kao činjenica da nijedan video zapis nije bio dobno ograničen. Svi su oni bili javno dostupni putem standardnih aplikacija za računala i pametne telefone. 

Pristup nijednom video zapisu na TikToku nije bio dobno ograničen, upozoravaju istraživači
Pristup nijednom video zapisu na TikToku nije bio dobno ograničen, upozoravaju istraživači

Uz prethodna istraživanja koja su pokazala da izloženost sadržaju vezanom uz kanabis može utjecati na stavove adolescenata i problematičnu upotrebu kanabisa, upozoravaju istraživači, bilo bi poželjno jasnije propisati i dobno ograničiti pristup određenim sadržajima na društvenim mrežama.