Trumpov udar na društvene mreže kao osveta Twitteru

Američki bi predsjednik danas trebao potpisati izvršnu naredbu kojom će ukinuti zaštitu društvenim mrežama kad je riječ o odgovornosti za tamo objavljene sadržaje

Sandro Vrbanus četvrtak, 28. svibnja 2020. u 14:05

Ovaj tjedan je u svijetu politike i društvenih mreža obilježio sukob Donalda Trumpa s inače omiljenim mu medijem, Twitterom. Društvene mreže već su godinama vrlo bitne za političare i dobivanje izbora, a očekuje se da bi one u predstojećim izborima u SAD-u (a možda i u Hrvatskoj) mogle igrati još veću ulogu. Zbog pandemije bi masovni predizborni skupovi mogli postati rijetkost, pa bi političari upravo preko Facebooka i Twittera mogli najbolje komunicirati sa svojom bazom. Svjestan toga je i Trump koji je već počeo kampanju za svoj reizbor – ili, bolje rečeno, od prošlih je izbora nije niti prekinuo.

Američki predsjednik tako je ovoga tjedna putem Twittera promovirao razne teorije i navode svojih pristaša u kojima se tvrdi da bi na izborima moglo doći do velike krađe putem dopisnog glasanja. Ono je u SAD-u prilično uobičajeno i njime se služe vojnici, ali tako je glasao i sam Trump u nekoliko navrata, a dokaza za izbornu prijevaru nema.

Twitter mu je stoga jednu objavu vezanu uz to označio "fact check" kvačicom, a koja korisnike upućuje na članak unutar kojeg su Trumpove tvrdnje činjenično osporene. Ovo je predsjednika toliko naljutilo da se odmah obrušio na ovu društvenu mrežu optuživši je za cenzuru, zatiranje slobode govora i uplitanje u izborni proces.

Protiv pristranosti društvenih mreža

Dodatno, za danas je najavio i potpisivanje izvršne naredbe kojom bi se društvenim mrežama otežao rad. Prema neslužbenim informacijama Reutersa, odluka će sadržavati uputu regulatoru FCC-u da revidira pravila o odgovornosti sadržaja na društvenim mrežama. Ako bude po Trumpovome, Twitter, Facebook i drugi mogli bi postati izravno odgovorni za sav sadržaj koji korisnici tamo postave, što bi ih uvelo u velike pravne probleme i otvorilo put za mnogobrojne tužbe protiv njih.

Osim toga FCC bi morao istražiti i koriste li se društvene mreže politikama za moderiranje sadržaja koje su politički pristrane, a primoralo bi ih se i na pokretanje mehanizama za prijavu cenzure. Potaklo bi se i savezne države na kažnjavanje kompanija koje manipuliraju javnošću, te bi se svima za koje se utvrdi da su pristrani ukinulo oglašavanje koje se plaća iz federalnog proračuna.

Nesumnjivo da ovakva Trumpova naredba neće dobro "sjesti" primarno Twitteru i Facebooku. Jack Dorsey iz Twittera već je napisao da će oni i dalje nastaviti provjeravati istinitost informacija, ali da pri tome nisu, niti će biti, "arbitar za istinu" – već im je cilj javnosti dati sve potrebne informacije i dokaze, prema kojima ljudi mogu sami doći do zaključaka.