Trump koristi Twitter za objavu rata i službeno dopisivanje s Kongresom

Iako ovo nije ništa što već nismo vidjeli, najozbiljniji je slučaj do sada u kojem američki predsjednik službenu komunikaciju seli na društvene mreže

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. siječnja 2020. u 18:14

Američki "Twitter predsjednik", Donald Trump, na ovoj društvenoj mreži ima 69 milijuna pratitelja i svakodnevno im prenosi svoje misli, zapažanja, ali i najavljuje buduće poteze. To posebno dolazi do izražaja u vanjskoj politici koju Trump provodi na prilično nekonvencionalan način, i to tako da protivnicima prijeti ratom – putem društvenih mreža. Učinio je to već jednom u slučaju Sjeverne Koreje, a sada sve ponavlja i s Iranom.

3. svjetski rat počinje – na Twitteru?

U Iranu je trenutačno napeta situacija nakon hi-tech napada na njihovog najmoćnijeg generala, nakon kojeg je dva dana vodeća trending tema na Twitteru bio – treći svjetski rat.

Protiv Trumpove odluke o svojevoljnom pokretanju rata ustao je i Kongres, zatraživši da ih predsjednik službeno obavijesti o svojim akcijama, te da za daljnje napade od njih zatraži dozvolu. Ovaj je, pak, odgovorio na sebi svojstven način – putem Twittera.

Napisao je da će "medijske objave" koje on tamo postavlja od sada biti tretirane kao službene obavijesti Kongresu. Pridodao je i da će SAD odgovoriti na bilo kakve napade Irana, što se također može protumačiti kao prijetnja ratnim sukobom.

U Twitteru ne misle da ovo krši njihova pravila ponašanja, pa je objava i dalje vidljiva. Pravni stručnjaci, pak, kažu kako je službena komunikacija među granama vlasti putem Twittera ilegalna.