Uspješno političko trolanje američkih tinejdžera s TikToka

Klinci kojima je ispunjavanje izazova na TikToku jedna od glavnih zabava uspješno su, čini se, potkopali prvi predizborni skup Donalda Trumpa nakon pauze zbog pandemije

Sandro Vrbanus nedjelja, 21. lipnja 2020. u 14:30

Iako pandemija koronavirusa u svijetu i dalje ne jenjava, a pogotovo u SAD-u, njihov je predsjednik Donald Trump odlučio pokazati kako se on i njegove pristaše ne plaše zaraze. Nastavio je sa svojim predizbornim skupovima od kojih je prvi održan ove subote uvečer u gradu Tulsi u saveznoj državi Oklahoma. No, unatoč najavama organizatora o razgrabljenim ulaznicama i "preko milijun zahtjeva" za istima, na skupu je dvorana s oko 19 tisuća mjesta bila slabo popunjena. Svjedoci kažu kako je u konačnici u njoj bilo tek nešto više od 6 tisuća ljudi.

Razlog tome bio je manje-više misterij, sve dok se na Twitteru i TikToku korisnici – većinom američki tinejdžeri – nisu počeli hvaliti svojim "rezultatom". Naime, zajednica fanova južnokorejske pop glazbe (k-pop) i američkih tinejdžera koji se zabavljaju ispunjavanjem raznih izazova na društvenoj mreži TikTok, pokrenuli su izazov. U sklopu njega trebalo je otići na stranice Trumpove kampanje i rezervirati besplatnu ulaznicu za skup u Tulsi, a potom se na njemu, naravno, ne pojaviti.

Da bi izazov imao pravi "TikTok štih", od korisnika se tražilo i da pokažu kako su zaista rezervirali kartu te uz to otplešu kratku koreografiju na pjesmu Macarena. Kako se čini jutro nakon skupa, klinci su u svojem trolanju bili uspješni, uz malu pomoć svojih internetskih kolega iz Južne Koreje.

Na sam dan ovog predizbornog skupa organizatori su se čak bili uplašili, vidjevši ogroman broj online zahtjeva za ulaznicama, da neće svi posjetitelji stati u dvoranu. Iz tog su razloga čak počeli u zadnji čas slagati i pozornicu na parkiralištu, kako bi se Trump mogao obratiti i onima koji nisu uspjeli ući u dvoranu. Od toga na kraju nije bilo ništa, a nasamareno vodstvo kampanje unatoč slaboj posjećenosti za sada ne želi javno priznati da su ih nadmudrili klinci s Interneta.