YouTube zabranjuje opasne teorije zavjera o cjepivima

Oni koji su se putem YouTubea "obrazovali" s teorijama o tome da će ih se čipirati 5G cjepivima ili da će cjepivo za COVID-19 ubijati, neće više tako lako moći doći do sličnih "informacija"

Sandro Vrbanus petak, 16. listopada 2020. u 17:04

Porastom panike oko koronavirusa u svijetu je, donekle očekivano, porasla i prisutnost lažnih vijesti, dezinformacija i pseudoznanstvenih sadržaja koji šire potpuno neprovjerene i ponekad štetne ideje. YouTube je ranije već ove godine postrožio pravila koja su se ticala teorija zavjera. Prognali su tako sa svoje platforme notornog Davida Ickea, zabranili objavu videa u kojima se povezuju 5G mreže sa širenjem koronavirusa, a od ovoga tjedna proširili su pravila kako bi obuhvatila i druge potencijalno opasne teorije zavjera.

Novim pravilima YouTubea, na njihov će video servis biti zabranjeno postavljati aktivno maliciozne sadržaje koji promoviraju u SAD-u već dosta raširen QAnon sadržaj, a koji može ljude potaknuti na nasilje. Nova pravila zabranit će i štetne zavjereničke sadržaje usmjerene izravno prema pojedincima, recimo Billu Gatesu, koji pozivaju na nasilje ili ga potiču.

Neće vas "Bil Gejc cijepiti 5G-om"

Iz kompanije pojašnjavaju da se novi pravilnik odnosi na sve sadržaje o cjepivima, posebice onima koje se dovodi u vezu s koronavirusom, a koji nisu u skladu sa znanstvenim konsenzusom. Tako će s YouTubea biti uklonjeni i video sadržaji u kojima se tvrdi da će cijepljenje ubijati, izazivati neplodnost, ili da će se u cjepivima nalaziti tajni mikročipovi za kontrolu ljudi.

Teoretičari zavjera koji su se, dakle, po ubrzanom postupku uz pomoć YouTubea proteklih mjeseci "obrazovali" za epidemiologe i liječnike, od sada će nešto teže dolaziti do svojeg materijala za "istraživanje", barem kada je o ovoj video platformi riječ.

Do sada je s YouTubea ove godine već uklonjeno preko 200 tisuća videa koji su širili opasne dezinformacije povezane s pandemijom. Povećanjem kontrole i moderiranjem sadržaja po novim pravilima očekuju da će u narednim tjednima taj broj nastaviti rasti.