Druga, snažnija verzija micro:bita ima mikrofon i zvučnik

Hobističko i edukativno mikroračunalo za podučavanje STEM vještina dobilo je novu, snažniju inačicu, s modernijim komponentama i još više mogućnosti za programiranje

Sandro Vrbanus srijeda, 14. listopada 2020. u 14:45

BBC micro:bit, edukativno mikroračunalo koje je posljednjih godina prisutno i u hrvatskom obrazovnom sustavu, knjižnicama i školama, dobilo je novu verziju. Novi micro:bit dimenzijama i izgledom ostaje identičan prethodniku, no donosi nove i modernije komponente koje omogućavaju više interaktivnosti i naprednije funkcije programiranja.

Tako će micro:bit od sada u sebi imati ugrađen mikrofon i zvučnik. Mikrofon će poslužiti kao ulazna jedinica (za koju je do sada trebalo spajati vanjski modul) koja bilježi zvukove i mjeri njihov intenzitet. Zvučnik će biti, dakako, izlazna jedinica koja će, uz ugrađenu 5x5 LED matricu, davati povratnu informaciju na temelju zadanih mu programskih instrukcija.

Novi senzori, funkcije, pa i strojno učenje

Novi senzor ugrađen je u micro:bitov logotip na prednjoj strani. Riječ je o kapacitivnom senzoru osjetljivom na dodir prsta, koji se nadograđuje na već postojeća fizička tipkala A i B s lijeve i desne strane uređaja. Ovaj dodatak također širi mogućnosti koje micro:bit pruža korisnicima i daje im još jedan programibilni element korisničkog sučelja.

Micro:bit će u novoj verziji imati i način rada za čuvanje baterije, a ugrađeni čip bit će snažniji od prethodnoga pa će nuditi i više računalne snage u ovom malenom uređaju. Moći će stoga izvoditi i osnovne zadatke vezane uz strojno učenje kao što su prepoznavanje govora i slično.

Zaklada Micro:bit Educational Foundation kaže kako je u svijetu, u procesima podučavanja digitalnih vještina i programiranja aktivno preko 5 milijuna micro:bitova. Nova verzija bit će u prodaji dostupna od studenoga, po istoj cijeni kao i prva inačica. Također će biti unatrag kompatibilna sa svim postojećim programima, edukacijskim materijalima i dodacima.