Inicijativa "Programirajte s papom" omogućava besplatne tečajeve za mlade

Vatikan sudjeluje u pokretanju i promociji novog programa besplatnih edukacija programiranja, namijenjenoga djeci i mladima diljem svijeta

Sandro Vrbanus četvrtak, 26. listopada 2023. u 13:43

Poljski poduzetnik Miron Mironiuk zajedno je sa službenim Vatikanom lansirao edukativni projekt "Programming = our Second Language", a na njegovoj promociji radit će inicijativa koja dolazi izravno iz sjedišta Katoličke crkve, "Code with Pope". Projekt je usmjeren ka mladima, kojima se programiranje želi približiti kao jedna od ključnih vještina 21. stoljeća.

Uz učenje programiranja, polaznici ovih edukacija naučit će ili poboljšati i ostale vještine, poput rješavanja problema, kritičkog mišljenja i kreativnosti, dok će im program omogućiti na kraju stvoriti vlastitu igru, web stranicu ili aplikaciju.

Kodiranje s papom, ali bez pape

"Danas pokrećemo globalni projekt 'Code with Pope' čiji je cilj uvesti što više djece u svijet programiranja i premostiti očigledne razlike u obrazovanju, koje se pojavljuju diljem svijeta. Vještina programiranja ključ je svjetlije budućnosti za sljedeću generaciju. Učenje programiranja omogućuje djeci poboljšati čitanje s razumijevanjem, logičko razmišljanje i rješavanje problema. Moramo poboljšati otpornost djece na prijetnje i manipulacije potaknute umjetnom inteligencijom te lažne vijesti – a vještine programiranja tu imaju bitnu ulogu", poručio je Mironiuk

Programiranje će se na tečajevima provoditi u Pythonu, a cijeli je program potpuno besplatan i dostupan na engleskom, španjolskom, talijanskom i poljskom jeziku. Planirano je i širenje dostupnosti lokalizacijom na dodatne jezike. Primarna ciljna skupina za ovaj program su mladi u dobi između 11 i 15 godina diljem Europe, Afrike i Južne Amerike. Za pristup edukacijama prijaviti se moguće na stranici projekta Code with Pope.

Uloga Vatikana - promotivna

Kad je riječ o utjecaju pape i Vatikana na program, njihova je uloga tek promotivna. Utjecaj Crkve koristit će se za poticanje mladih na pristup programu i unaprjeđenje vještina djece i zajednica u, kako ističu, "zemljama s katoličkom većinom". Kao najvažnije za svoju misiju trenutačno smatraju Meksiko, Kolumbiju i Filipine, gdje se bilježi najveći edukacijski jaz u područjima digitalne pismenosti.

Idejni začetnik ovog programa, Miron Mironiuk, uspješni je tehnološki poduzetnik i pokretač tvrtke Cosmose AI, specijalizirane za online trgovinu osnaženu umjetnom inteligencijom. Kompanija mu trenutačno vrijedi oko pola milijarde dolara.