Križevci dobivaju edukacijsku zvjezdarnicu

Projekt vrijedan gotovo tri milijuna kuna financira se iz Europskog socijalnog fonda, a rezultirat će izgradnjom centra za proučavanje svemira, koji bi bio i prvi kozmološki centar u Hrvatskoj

Sandro Vrbanus subota, 3. srpnja 2021. u 12:20

Prvi edukacijski kozmološki centar u Hrvatskoj uskoro će niknuti u središtu Križevaca. Naime, tamo se već godinu dana pripremaju za osnivanje znanstveno-obrazovnog centra za proučavanje svemira, a kulminirali su ovoga tjedna, kada je potpisan ugovor o sufinanciranju projekta "Future Hub Križevci" udruge P.O.I.N.T. i partnerske astronomske udruge Perzeidi.

U sklopu tog projekta pokreće se projekt SPARK – "Sinergija prirodoslovaca, astronoma, računaraca Križevaca" koji će kroz kozmološki centar ujediniti znanstvena istraživanja iz teorijske fizike svemira, izvanškolske obrazovne programe, popularizaciju znanosti i javna promatranja nebeskih fenomena. U Križevcima će, pored ljetne pozornice u dvorištu iza Pučkog otvorenog učilišta, niknuti nova zvjezdarnica.

"Astronomski opservatorij, odnosno zvjezdarnica, bit će sastavni dio aktivnosti centra, ali i njegove prepoznatljivosti. Pozicionirana u središtu grada, služit će primarno u popularizacijske i edukacijske svrhe. Petmetarska kupola ugostit će moderan teleskop i približiti nam tajne Svemira", objasnio je voditelj projekta dr. rer. nat. Andrej Dundović, a prenosi portal Krizevci.info.

U kozmološkom centru moći će se podučavati najrazličitije discipline, od kozmologije i astrofizike, matematike, preko inženjerstva i tehničkih disciplina pa sve do filozofije i umjetnosti.

Nositelji projekta su udruge P.O.I.N.T. i Perzeidi, prate ih Zaklada Volim Križevce te gradske institucije Pučko otvoreno učilište i Gradska knjižnica Franjo Marković. Partneri na projektu su Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu te Grad Križevci. Projekt SPARK odobren je u sklopu poziva "Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a" za koji je osigurano 150 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

📢 Besplatna dostava

TOP!

ASUS

ASUS ponuda laptopa zavidnih performansi koja se ne propušta.

2.999kn 398,04 € Kupi


2-smjerni bookshelf zvučnici

DALI Opticon 2 MK2

Patentirani SMC, woofer od drvnih vlakana, zvuk visokih performansi u manjim do srednje velikim prostorima, 59 - 25,000 Hz, 4 ohma, 30 - 150W, 86.5dB.

8.589 kn 1.139,96 € Kupi

iBX subwoofer

KEF KUBE 10B

Isporuka impresivne glazbe i zvuka kućnog kina, 300W RMS klase D, 24 - 140Hz, 111dB, iBX tehnologija.

5.249 kn 696,66 € Kupi

Potpuno automatski gramofon

PRO-JECT A1

Potpuno automatski sustav remenskog pogona, 33 i 45 o/min, mehanički sustav, OM 10, 65dB, 8,3” aluminijska ručica.

3.499 kn 464,40 € Kupi