Uz hrvatske elektroničke setove ova će Nigerijka postati inženjerka

CircuitMess i organizacija Shiny Gloves Club iz Nigerije surađuju već dvije godine, a sada u skolopu te suradnje žele pomoći jednoj Afrikanki u obrazovanju za inženjerku

Sandro Vrbanus srijeda, 4. svibnja 2022. u 14:10

Domaći edukacijski startup CircuitMess u suradnji s humanitarnom organizacijom Shiny Gloves Club iz Nigerije surađuju već dvije godine. O plemenitoj akciji hrvatske tvrtke, u kojoj su dio prihoda od prodaje svog DJ pulta donirali ovoj udruzi kako bi što više djece imalo priliku sudjelovati u njihovom programu i razvijati svoje vještine, već smo izvještavali.

U jednoj od učionica pokrivenih ovim programom, nalazi se i Blessing Yohanna, nadarena djevojčica s velikim interesom i talentom za elektroniku i izrađivanje stvari. Nažalost, u opasnosti je da postane dio pesimistične statistike. Prema istraživanju UNICEF-a, više od polovice djevojčica u sjevernoj Nigeriji ne pohađa nastavu. Iako je Blessing silno željela nastaviti obrazovanje i upisati fakultet za elektrotehniku, roditelji su ju odgovorili od toga jer si ne mogu priuštiti nastavak njezinog obrazovanja i ne vide perspektivu u tome, budući da je djevojčica.

Nova šansa za Blessing

"Kada smo čuli da Blessing Yohanna više ne pohađa nastavu i zašto, željeli smo nešto učiniti", kaže Albert Gajšak, CEO CircuitMessa. "Javili smo im se i pitali možemo li joj direktno na kućnu adresu poslati još neke naše setove, kako bi je ohrabrili da nastavi dalje učiti i razvijati svoj talent za elektroniku, makar od kuće".

Posjet zaposlenika Shiny Gloves Club-a njezinoj obitelji urodio je plodom – kada su vidjeli koliko se Blessing veseli ovi setovima, odlučili su dati još jednu šansu obrazovanju i dozvoliti joj da ponovo pohađa radionice koje toliko voli. "Nije da je njezina obitelj bila toliko protiv njenog obrazovanja, već si to oni jednostavno ne mogu priuštiti. Mislim da joj nisu željeli davati lažnu nadu, jer im je nemoguće zamisliti da možemo prikupiti dovoljno novaca kako bi Blessing mogla ići na fakultet koji toliko želi" pojašnjava Albert.

Shiny Gloves Club je sada pokrenuo donatorsku kampanju na platformi GoFundMe, kojom žele prikupiti sredstva pomoću kojih bi Blessing omogućili studirati elektrotehniku.

"Ovu kampanju nismo pokrenuli mi, već naši partneri iz Shiny Gloves Cluba, ali želimo s naše strane napraviti što više možemo kako bi proširili vijest i pomogli prikupiti potrebna sredstva. U Hrvatskoj je puno veći životni standard nego u Nigeriji, a u većini slučajeva možemo upisati fakultet besplatno U Nigeriji nije tako. Kako bi mogla upisati fakultet, potrebno je prikupiti 10 tisuća dolara. Djeluje puno, ali vjerujem kako ima mnogo ljudi koji su spremni odreći se jedne kave u kafiću ili neke sitnice, a svaka prikupljena kuna puno znači kako bi ovo postala jedna lijepa priča sa sretnim krajem. Hvala svima koji doniraju i dijele ovu vijest" – zaključuje Albert.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi