CircuitMess lansirao edukativni DJ pult čijom prodajom pomaže djeci u Africi

Uređaj za DJ-iranje dolazi u dijelovima, korisnik ga treba samostalno sastaviti i tako naučiti nešto o STEM-u, dok kupnjom mogu pomoći i da djeca u Africi također dobiju svoje setove

Sandro Vrbanus subota, 19. lipnja 2021. u 06:00

Hrvatski startup CircuitMess, poznat po svojim uradi sam proizvodima kao što su MAKERbuino i MAKERPhone (danas imena Ringo), lansirao je još jedan edukativni proizvod koji korisnik prije upotrebe treba samostalno složiti. Ime proizvoda je Jay-D, a riječ je o edukativnom DJ pultu koji dolazi u dijelovima. Korisnik uređaj treba sastaviti lemljenjem od sitnih elektroničkih komponenti te pritom nešto naučiti o elektronici i STEM-u.

Za lansiranje ovog proizvoda CircuitMess je napravio suradnju sa Shiny Gloves Clubom – neprofitnom organizacijom koja se zalaže za besplatno obrazovanje djece u siromašnim dijelovima Afrike. Shiny Gloves Club trenutačno koristi sve svoje resurse kako bi djeci pružili besplatnu edukaciju o temama poput elektronike i programiranja, sve s ciljem da ih inspiriraju i motiviraju da budu inovativni.

Shiny Gloves Clubova misija je pružiti bolje obrazovanje, opremu i bolju budućnost svima bez obzira na njihovu financijsku situaciju. U tome će im malim dijelom pomoći i CircuitMess doniranjem svojih STEM setova kako bi pomogli njihovom cilju i ohrabrili što više djece da se bave elektronikom i programiranjem.

Jay-D
Jay-D

Albert Gajšak, direktor CircuitMessa za Bug.hr je izjavio:

"S 11 godina sam se počeo baviti elektronikom i robotikom zbog tečajeva koje je organizirala Zajednica tehničke kulture u Karlovcu. Ti tečajevi bili su besplatni, a vrlo kvalitetni. Na radionicama su nam dali iskusne mentore, vrlo skupu opremu i mjesto za rad. Da nije bilo tih radionica, vrlo vjerojatno danas ne bih vodio tehnološki startup s 23 zaposlenika.

Kada imate 11 godina, vrlo je teško nagovoriti roditelje da vam kupe robotički interfejs od nekoliko tisuća kuna. Baš zato smatram da je priliku za učenje potrebno dati svima, bez obzira na to gdje su se rodili. Sitnice poput radionica elektronike dok ste dijete ostavljaju velik utisak i već tada određuju vaš daljnji karijerni put. Nadam se da će ova donacija Shiny Gloves Clubu pokazati barem jednom djetetu koliko elektronika i programiranje mogu biti zabavni te ga motivirati da ustrajno slijedi svoje snove.

Prije Jay-Dja, CircuitMess je napravio tri uradi-sam proizvoda koji na zabavan način predstavljaju STEM vještine djeci i odraslima. S Jay-Djem se djeca i mladi istodobno mogu približiti DJ karijeri i učiti o mikroračunalima i ostalim elektroničkim komponentama koje su sastavni dio svakog elektroničkog uređaja za sintezu glazbe.