5.000 tona vodika i vlakovi na baterije: to je Hrvatska najavila na samitu COP27

Na svjetskoj klimatskoj konferenciji u Egiptu sudjeluje i Hrvatska, a naš premijer održao je i govor u kojem je govorio o utjecaju klimatske krize na našu zemlju te objavio što se čini po tom pitanju

Sandro Vrbanus srijeda, 9. studenog 2022. u 13:50

U egipatskom Sharm el-Sheikhu traje klimatska konferencija COP27, a na njoj je sudjelovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković. Među ostalim, govorio je na okruglom stolu na temu "Ulaganje u budućnost energije – zeleni vodik" te se obratio prisutnim šefovima država i vlada. Podsjetio  je na prošlogodišnje obećanje sa sastanka na vrhu u Glasgowu da će se učiniti sve kako bi se ubrzala borba protiv klimatskih promjena i njihovih razornih posljedica. Ekonomski gubici uslijed ekstremnih vremenskih neprilika alarmantno se povećavaju, kazao je i napomenuo da je Hrvatska u posljednjem desetljeću zbog njih pretrpjela prosječan godišnji gubitak od 0,5% svojeg BDP-a.

Posljedice klimatskih promjena za Hrvatsku

Predsjednik Vlade podsjetio je da je ovo ljeto bilo najtoplije u Europi od prvih meteoroloških zapisa, a znanstvenici su upozorili da bi istodobno, nažalost, moglo biti i jedno od hladnijih u ljetima koja dolaze. Prvi put u povijesti, dodao je, Jadransko more zagrijalo se na rekordnih 30°C još u lipnju. Suša bez presedana izazvala je 300 milijuna eura štete hrvatskoj poljoprivredi, a preko 13 tisuća požara opustošilo je dvostruko veće područje nego prethodne godine.

"Hrvatski građani uistinu su postali svjesni potrebe ublažavanja učinaka klimatskih promjena – više od 80 posto ih vjeruje da trebamo djelovati kako bismo spriječili štetne posljedice na ljude i na okoliš", kazao je premijer Plenković.

Najave aktivnosti

"U razvoju niskougljične ekonomije radi smanjenja emisija CO2, sve važniju ulogu ima vodik. To smo prepoznali usvajanjem Strategije za vodik do 2050. kao i projektom Doline vodika Sjeverni Jadran, u suradnju sa Slovenijom i Italijom, radi proizvodnje do 5.000 tona vodika godišnje", kaže premijer.

Izjavio je i da je Hrvatska je već po tranziciji na obnovljive izvore iznad prosjeka Europske unije, istaknuvši da čak dvije trećine proizvodnje struje i energije u Hrvatskoj dolazi iz obnovljivih izvora, koji pokrivaju trećinu ukupne energetske potrošnje. Nedavno je ukinut PDV na solarne panele, kako bi se ubrzala solarizacija krovova, a zanimljiva premijerova najava dotaknula se i jedne problematične teme, željezničkog prijevoza: "Tijekom sljedećeg desetljeća uložit ćemo više od 4 milijarde eura u modernizaciju željeznice, a do 2032. ćemo predstaviti flotu baterijskih elektromotornih vlakova koji će zamijeniti dizelske vlakove", najavio je premijer Plenković u Egiptu.

"Zahvaljujući ciljanoj kampanji u hotelima i kampovima smanjili smo otpad od hrane za 10 posto u samo jednoj godini, kazao je premijer Plenković. U posljednjih pet godina hrvatski su građani povećali stopu recikliranja za trećinu i smanjili stopu odlaganja otpada za četvrtinu", dodao je. Za kraj je najavio i da Hrvatska planira osnovati Nacionalni centar za klimu i ekološku tranziciju.HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

Hibridno integrirano pojačalo

VINCENT SV-737

Bluetooth, WiFi, 20 Hz - 20 kHz, > 90 dB, 47 kOhm, 590 W, WAV, FLAC, APE, LPCM, MP3, ACC, AC3, WMA, 6 x stereo RCA, 2 x Optical, 2 x Coaxial.

24.999 kn 3.317,94 € Kupi

Wireless podni zvučnici

KEF LS60

Visokokvalitetan streaming, Wi-Fi, Apple AirPlay 2, Google Chromecast, Roon Ready, Bluetooth, Spotify, Tidal, Deezer, 26 Hz - 36 kHz, 111 dB.

49.999 kn 6.636,01 € 52.699 kn Kupi