Američki bogataši financiraju potragu za vrijednim sirovinama na Grenlandu

Na zapadnoj obali Grenlanda odvija se potraga za mogućim nalazištima rijetkih metala ili drugih sirovina potrebnih za proizvodnju baterija i ostalih novih tehnoloških proizvoda poput električnih automobila

Sandro Vrbanus subota, 13. kolovoza 2022. u 11:47

Grenland je mjesto koje je također značajno pogođeno klimatskim promjenama. Zbog globalnog zagrijavanja njegov ledeni pokrov nestaje najbrže do sada, a već su se našli i oni koji bi takvu situaciju htjeli iskoristiti. Određeni broj američkih milijardera, navodno predvođenih Billom Gatesom, Jeffom Bezosom i Michaelom Bloombergom, financira ekspediciju koja ima zadatak pronaći skrivena bogatstva, tisućljećima zarobljena ispod vječnog snijega i leda.

Potraga za blagom

Potragu predvodi kompanija Kobold Metals, a osnovni joj je cilj otkriti eventualna nalazišta nikla i kobalta. Njihov CEO Kurt House, za CNN je izjavio da bi se na zapadnoj obali Grenlanda mogao nalaziti prvi ili drugi najveći "rezervoar" ovih elemenata u svijetu. Osim toga, vjeruje se da Grenland krije i velike zalihe rijetkih metala, korisnih za proizvodnju baterija te ostalih tehnoloških komponenti bitnih za zelenu energetsku tranziciju. Moglo bi se tamo dodatno naći i zlata, bakra, cinka, ali i ugljena.

Zanimljivo, baš klimatska kriza, koju se prelaskom na obnovljive izvore želi pokušati ublažiti, sada bi mogla olakšati pronalazak sirovina za potrebna tehnološka rješenja.

Istraživači na Grenlandu uzimaju uzorke tla, nadlijeću površinu helikopterima i dronovima te mjere magnetska polja kako bi utvrdili sastav tla ispod leda. Prva bušenja na određenim bi lokacijama mogla započeti već sljedećeg ljeta. Stručnjaci predviđaju da bi arktičkog leda moglo potpuno nestati u naredna dva ili tri desetljeća. Isto tako, vječni ledeni pokrov mogao bi uskoro postati sezonalan, otkrivajući nova nalazišta diljem arktičke regije.