Hrvatska u 2022. godinu ušla s temperaturnim rekordom

1. siječnja ove godine najtopliji je dan u siječnju u Hrvatskoj otkako postoje mjerenja, a istodobno i ostatak Europe te SAD bilježe neuobičajeno visoke temperature

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. siječnja 2022. u 16:25

Klimatske promjene i globalno zagrijavanje, praćeni na dužoj vremenskoj skali, dovode do povećanja razine svjetskih mora i oceana, topljenja leda na glečerima Arktika i Antarktika te izazivaju ekstremne meteorološke događaje poput tornada, poplava, požara, suša i sličnih. Među efektima promjene klimatskih uvjeta na cijeloj Zemlji su i lokalni toplinski valovi, a jedan od njih na samu je Novu godinu pogodio i nas.

Siječanjski rekordi

Naime, prvi dan 2022. godine prema službenim je mjerenjima najtopliji dan siječnja u Hrvatskoj otkako se u našoj zemlji provode mjerenja. Prva mjerenja DHMZ-a pokazala su da je apsolutni rekorder bio Knin s izmjerenih 21,1°C, dok su međunarodni podaci pokazali da je tamo zabilježeno 21,6°C. U oba slučaja riječ je o rekordu za siječanj u Hrvatskoj.

U isto vrijeme rekorde su oborili ili izjednačili Pazin, Šibenik i Sisak s 21,4°C, Sinj s 20,9 °C, Metković je mjerio 20,2 °C, a obično u ovo doba godine snijegom zameteni Zavižan 1. siječnja mjerio je 12,6 °C.

Njemačka, Velika Britanija, Češka, Slovačka i Danska samo su neke od europskih zemalja u kojima je 1. siječnja oboren siječanjski temperaturni rekord. Istodobno, u SAD-u je oboreno doslovno stotine toplinskih rekorda. Temperatura od 37,2°C, izmjerena na postaji Falcon Lake u Teksasu, najviša je temperatura ikada izmjerena u siječnju na području Sjedinjenih Američkih Država.