Ledenjak veličine Velike Britanije odvaja se od Antarktike i prijeti podići razine svjetskih mora

Ubrzano otapanje leda i raspadanje ledene ploče ledenjaka Thwaites značajno će ubrzati njegovo propadanje, a samim time i podizanje razine mora u cijelom svijetu

Sandro Vrbanus subota, 18. prosinca 2021. u 14:03

Samo mjesec dana po završetku velikog klimatskog samita COP26 stiglo je novo, prilično dramatično, upozorenje znanstvenika, odaslano s kongresa Američke geofizičke unije. Ono se tiče ledenjaka Thwaites na zapadnom dijelu Antarktike, koji se već duže vrijeme otapa i klizi prema moru. Znanstvenici su na ovom ledenjaku otkrili nove otvore i pukotine, kako na njegovoj površini tako i u unutrašnjosti, koji sugeriraju da bi proces njegovog propadanja mogao biti značajno ubrzan.

Najveći znakovi da Thwaitesu prijeti odvajanje od Antarktike i pad u ocean su velike dijagonalne pukotine, vidljive iz satelita, oko kojih je izmjereno i ubrzano kretanje ledenog pokrova. Glaciologinja Erin Pettit ovu pojavu pojašnjava riječima: "Ledenjak je kao vjetrobran automobila s nizom malenih pukotina koje se sporo otvaraju. I kad pomislite 'možda bih trebao promijeniti staklo', jednog dana samo vas iznenadi milijun novih pukotina na njemu".

Zabrinjavajuće ubrzano propadanje leda

Ono što posebno brine znanstvenike jest sama veličina ovog ledenjaka. Thwaites je, naime, površinom velik poput Velike Britanije ili Floride. Već sada, bez ovog dodatnog ubrzanog propadanja, zaslužan je za oko 4% cjelokupnog svjetskog podizanja razine mora. Godišnje s njega u ocean padne oko 50 milijardi tona leda.

Vrlo brzo taj bi se proces mogao ubrzati za 25%, što znači da bi utjecaj Thwaitesa na svjetsku razinu mora mogao doći do 5%, budući da su pomaci leda na njemu dosegnuli brzinu od oko 2 kilometra godišnje. Prema najnovijim procjenama, do raspada ledene ploče koja pluta na vodi preostalo je možda tek samo pet godina.

Dogodi li se to, vjerojatni je sljedeći scenarij prodor toplije oceanske vode u pozadinu i ispod ledenjaka, što će ga u konačnici potpuno odvojiti od stijena na kojima se nalazi. Završi li cijeli ovaj ogromni ledenjak u oceanu, s vremenom bi samo taj događaj mogao podići razinu svjetskih mora za 65 centimetara. Prema sadašnjoj situaciji – taj događaj udaljen je tek stoljeće ili dva.

"Raspad ledene ploče bit će upozorenje da će Thwaites, kao i ostatak ledenog pokrova zapadnog Antarktika, početi bilježiti značajan gubitak leda unutar nekoliko desetljeća, posebice ako ne smanjimo svoje emisije ugljika. To ćemo iskusiti za naših života", zaključuje Pettit.