Kad AI određuje cijene brzih punionica e-vozila

Porastom broja električnih vozila raste i potražnja za brzim punionicama: umjetna inteligencija može pomoći u oblikovanju cijena električne energije

Mladen Smrekar utorak, 4. lipnja 2024. u 09:52
Personalizirane cijene mogle bi se značajno razlikovati jedna od druge 📷 freepik
Personalizirane cijene mogle bi se značajno razlikovati jedna od druge freepik

Stanice za punjenje električnih vozila koje pokreće umjetna inteligencija mogle bi ponuditi personalizirane cijene koje korisnici onda mogu prihvatiti ili odbiti, pokazala je studija istraživača Tehnološkog sveučilišta Chalmers u Švedskoj. Korištenjem algoritama cijene bi se, kažu, mogle prilagoditi na temelju različitih faktora poput razine napunjenosti baterije ili trenutne lokacije električnog vozila. 

Personalizirana cijana

"Korisnici bi mogli dijeliti informacije s pružateljima usluga, primjerice putem aplikacije, i zauzvrat dobiti personaliziranu cijenu", tvrde istraživači u časopisu Science Direct

Algoritam značajno podiže cijenu kad je baterija električnog automobila gotovo potpuno prazna  📷 freepik
Algoritam značajno podiže cijenu kad je baterija električnog automobila gotovo potpuno prazna freepik

Personalizirane cijene koje su im u ovom eksperimentu nudili dobavljači znale su se značajno razlikovati jedna od druge, ali su gotovo uvijek bile niže od iznosa istaknutih u klasičnim punionicama. Međutim, primijetili su istraživači, algoritam je znao značajno podići cijenu kad bi otkrio da je baterija električnog automobila gotovo potpuno prazna. 

Pametni klasteri

Istraživači su ponudili i način na koji bi se smanjile ponekad velike razlike u personaliziranim cijenama. Trebalo bi, predlažu oni, stvoriti klastere korisnika koji će zajednički prihvaćati i odbijati ponuđene cijene.

No, odmah se ograđuju autori istraživanja, to bi značilo da bi korisnici električnih vozila morali svoje personalizirane cijene dijeliti s drugima i pristajati na kompromise kako bi se prilagodili cijenama drugih korisnika. A sve to onda opet dovodi u pitanje smisao cijelog projekta.