Kia predstavila koncept električnog romobila

Još jedan proizvođač automobila najavio je ulazak na tržište malenih osobnih prijevoznih sredstava – sve popularnijih električnih romobila

Sandro Vrbanus petak, 30. kolovoza 2019. u 06:00

Kia, koja je dio automobilske skupine Hyundai Motor Group, razvila je novi prototip električnog romobila. Novi model, koji se temelji na konceptu predstavljenom 2017. na sajmu zabavne elektronike CES, dobio je pogon na stražnjem kotaču, snažnu litijsku bateriju te prednja i stražnja svjetla. Podsjećamo, električne su romobile nedavno najavili Audi i Seat.

Romobil pokreće litijska baterija (10,5 Ah), domet mu je do 20 km, a najveća brzina 20 km/h. Ako je romobil smješten u vozilu automatski se može puniti korištenjem struje tijekom vožnje, poručuju iz Kie.

Stražnji pogon i mala masa

Romobil se od konkurencije razlikuje kroz nekoliko dizajnerskih rješenja, kao što su primjerice trostupanjsko slaganje ili masa od samo 7,7 kg. Praktičnost romobila povećava digitalni zaslon koji prikazuje stanje baterije i brzinu romobila, dok su za vožnju noću na romobilu ugrađena prednja i stražnja LED svjetla.

Promjena pogona s prednjeg na stražnji kotač kod ovog modela je ključna pri unaprjeđenju sigurnosti i stabilnosti, jer masu postavlja straga. Dodatno su inženjeri dodali opruge na prednji kotač kako bi pružili udobniju vožnju. Tražeći daljnji razvojni potencijal u kompaniji namjeravaju ugraditi regenerativni kočioni sustav koji će povećati domet romobila za 7%.

DongJin Hyun, voditelj odjela za robotiku, rekao je: "To je romobil koji može biti integriran u naša vozila u budućnosti. Našim strankama želimo pružati što jednostavniji i udobniji život. Naš osobni električni romobil čini zabavnim prvi i zadnji kilometar, a ujedno i pomaže kod smanjenja prometnih gužvi i emisija u gradskim središtima."