Privremeno obustavljena proizvodnja Teslinog Modela 3

Navodno je riječ o planiranom zaustavljanju proizvodne linije u trajanju od 4-5 dana za koje vrijeme bi se trebali razriješiti neki problemi u proizvodnom procesu

Sandro Vrbanus utorak, 17. travnja 2018. u 10:20

Tek što je Elon Musk prije nekoliko dana najavio kako će proizvodnja Modela 3 krenuti značajnije rasti tijekom drugog tromjesečja, proizvodni pogon u Fremontu gdje se ovaj automobil sastavlja zaustavljen je na nekoliko dana. Posljednjih tjedana s proizvodne je linije izlazilo oko 2.000 Modela 3 na tjedan, a plan je da se do polovice godine to poveća na 5.000.

Ovotjedni zastoj navodno je planiran i ne bi trebao utjecati na ukupnu količinu sastavljenih automobila, a dok proizvodnja stoji, u narednih četiri do pet dana, u tvornici će se pokušati riješiti "uska grla" koja su do sada usporavala cijeli proizvodni proces. Iz Tesle poručuju kako je riječ o redovnoj situaciji kod povećanja proizvodnih kapaciteta, te da će nakon privremenog zastoja Modeli 3 nastaviti normalno pristizati do kupaca.

Radnicima je poručeno da mogu ostati kod kuće (bez da za to budu plaćeni) ili da u vrijeme zaustavljanja proizvodnje koriste dane godišnjeg odmora koji su im na raspolaganju. Manji broj njih privremeno je preraspodijeljen na druga radna mjesta unutar tvornice.

Elon Musk i dalje osobno nadzire proizvodnju Modela 3, navodno spava u tvornici, i pokušava osigurati da sve sjedne na svoje mjesto kako bi se ispunili ciljevi kompanije. Prije nekoliko dana priznao je kako su kod ovog modela automobila pretjerali s automatizacijom proizvodnje i pritom podcijenili ljude – jer su upravo roboti koji rade na Modelu 3 uzrokovali većinu zastoja u proizvodnji.