Volkswagen će u Kini proizvoditi 300 tisuća električnih vozila godišnje

Njemački koncern najavio je izgradnju nove tvornice u kojoj će proizvoditi velik broj vozila zasnovanih na novoj modularnoj platformi MEB

Sandro Vrbanus subota, 20. listopada 2018. u 07:00

Njemački automobilski koncern Volkswagen još je jednom podcrtao svoju predanost proizvodnji električnih vozila u velikim količinama, i to u bliskoj budućnosti. Stoga će, kako je najavio njihov generalni direktor Dr. Herbert Diess, u blizini kineskog Šangaja izgraditi veliku tvornicu, površine 610.000 kvadratnih metara, u kojoj će se proizvoditi isključivo električni automobili – i to njih čak oko 300.000 na godinu.

Ovo će biti prva Volkswagenova tvornica namjenski izgrađena za proizvodnju vozila zasnovanih na modularnoj platformi MEB, na kojoj VW planira izgraditi preko desetak modela električnih osobnih automobila i kombija. Prva MEB vozila izići će s proizvodne trake u Njemačkoj tijekom sljedeće godine, a u kineskoj specijaliziranoj tvornici serijska bi proizvodnja trebala započeti 2020. godine modelom električnog SUV-a. Kineska tvornica radit će pod zajedničkom kinesko-njemačkom kompanijom SAIC Volkswagen.

Osim vozila u istoj će se tvornici proizvoditi i baterije za njih. Njemački koncern identificirao je Kinu kao ključno tržište za svoju strategiju elektrifikacije. Nova tvornica bit će opremljena s 1.400 robota prilagođenih za standarde "Industrije 4.0", koja u proizvodni proces uključuje tehnologije poput umjetne inteligencije, te proširene i virtualne stvarnosti.