EU smanjila emisije ugljikovog dioksida iz fosilnih goriva, Hrvatska među boljima

Ispuštanje ugljikovog dioksida u atmosferu nastalo od fosilnih goriva u prošloj je godini smanjeno za 2,5%, a Hrvatska se, za promjenu, našla među državama koje su bolje od prosjeka

Sandro Vrbanus četvrtak, 9. svibnja 2019. u 15:10

Za ona kojima je dosta crnih vijesti i svrstavanja Hrvatske, po raznim ekonomskim i drugim pokazateljima, na začelje Europske unije – evo i jedne statistike u kojoj se naša zemlja našla na pozitivnoj strani ljestvice. Eurostat je objavio kako su na razini Europske unije tijekom 2018. godine smanjene ukupne emisije stakleničkog plina ugljikovog dioksida u atmosferu, i to one za koje je zaslužno korištenje fosilnih goriva. U odnosu na 2017. godinu unutar EU je ovaj oblik ispuštanja CO2 ukupno smanjen za 2,5%.

Smanjenje ispuštanja CO2 u atmosferu bitno je za klimatske promjene jer na njega otpada oko 80% emisija svih stakleničkih plinova u svijetu.

Prema Eurostatovim procjenama razina proizvodnje CO2 tijekom korištenja energije pala je u većini država članica. Kao najbolje se ističu Portugal (-9,0%), Bugarska (-8,1%), te Irska (-6,8%). Hrvatska se smjestila na sasvim dobro šesto mjesto s rezultatom od -4,3%. Ispred nas su još samo Njemačka (-5,4%) te Nizozemska (-4,6%).

Hrvatska je tijekom prošle godine proizvela ukupno tek 0,5% svih energetskih emisija ugljikovog dioksida Europske unije.

Izvor: Eurostat
Izvor: Eurostat

Osim spomenutih, bolje od prosjeka EU su još i Grčka, Italija, Francuska, Španjolska, Švedska i Austrija. Povećanje emisije CO2 zabilježeno je u osam država članica EU: najviše u Latviji (+8,5%), te u Malti, Estoniji, Luksemburgu, Poljskoj, Slovačkoj, Finskoj i Litvi.

Najnoviji podaci Eurostata odnose se na korištenje energije koje ima za posljedicu upravo emisiju ugljikovog dioksida, a kao mjesto nastanka stakleničkih plinova uzimaju onu državu u kojoj se fosilna goriva zaista spaljuju. Stoga, primjerice, uvoz ugljena podiže ugljični otisak neke zemlje dok uvoz električne energije nema utjecaja na njega – kažu iz Eurostata. Napominju dodatno da se radi o prvim procjenama podataka za 2018. godinu.