Lanci opskrbe biogorivom ispuštaju dvostruko više metana nego što se mislilo

Metan se ispušta u svakoj fazi, ali 62 posto tih curenja koncentrirano je u malom broju objekata i dijelova opreme

Mladen Smrekar subota, 18. lipnja 2022. u 12:04

Biometan i bioplin nastaju razgradnjom organske tvari uključujući hranu, životinjski otpad, energetske usjeve, travu ili kanalizacijski mulj, što ih čini obnovljivim alternativama prirodnom plinu, ugljenu i nafti. Međutim, istraživači londonskog Imperial Collegea identificirali su potencijalne zamke u lancima opskrbe energijom za ova klimatski prihvatljivija goriva.

Propusni lanci opskrbe

Metan zadržava oko 27 puta veću količinu topline u atmosferi od ugljičnog dioksida i odgovoran je za najmanje četvrtinu globalnog zagrijavanja, prema izvješću Međuvladinog panela za klimatske promjene.

Grafički prikaz curenja metana duž opskrbnog lanca
Grafički prikaz curenja metana duž opskrbnog lanca

Nova studija, objavljena u časopisu One Earth, pokazala je da lanci opskrbe biometanom i bioplinom oslobađaju više nego dvostruko više metana u odnosu na prethodnu procjenu Međunarodne energetske agencije (IEA). Metan se ispušta u svakoj fazi, ali 62 posto tih curenja koncentrirano je u malom broju objekata i dijelova opreme unutar lanca.

Porozni lanci opskrbe

U usporedbi s industrijom nafte i plina, proizvodnja biometana pati zbog loše projektiranih i vođenih proizvodnih pogona, kao i nedostatka ulaganja za modernizaciju, rad i nadzor. Lanci opskrbe oslobađaju do 343 g CO2 ekvivalentnog metana po megadžulu veće ogrjevne vrijednosti, što može predstavljati 18,5 megatona metana godišnje. Ranije procjene IEA govorile su o upola manjoj količini.

Dok su ukupne emisije metana iz bioplina i biometana niže od onih iz nafte i prirodnog plina, količina metana koji se oslobađa iz njihovih opskrbnih lanaca u odnosu na ukupnu proizvodnju plina mnogo je veća nego za naftu i plin.

Povremeni obrasci

Podaci se prikazuju u "ekvivalentima CO2", mjernoj jedinici koja se koristi za usporedbu emisija u lancu opskrbe naftom i prirodnim plinom bez ometanja daljnjih operacija. Ova jedinica omogućuje usporedbu potencijala globalnog zagrijavanja različitih emisija stakleničkih plinova iz različitih studija.

Emisije u procesu proizvodnje biogoriva
Emisije u procesu proizvodnje biogoriva

Istraživači su identificirali povremene obrasce emisija, zbog kojih ih je teže pratiti. Budući da je malo vjerojatno da će ti superzagađivači ostati konstantni tijekom vremena, potrebno je stalno praćenje procesa kako bi se otkrili povremeni obrasci emisije ili nepredvidiva curenja iz lanaca opskrbe.