Microsoft želi biti prvi korisnik energije iz fuzijske elektrane

Helion Energy, američka kompanija koja razvija pulsne fuzijske reaktore, potpisala je prvi komercijalni ugovor za prodaju energije iz svojih još nepostojećih elektrana. Kupac je tehnološki div Microsoft

Sandro Vrbanus nedjelja, 14. svibnja 2023. u 17:54

Američka kompanija Helion Energy razvija tehnologiju pulsne fuzije, za koju vjeruju da može biti rješenje za izvlačenje više energije iz fuzijskih reakcija nego što je u njih uloženo. Već su izradili nekoliko prototipa, a od 2021. rade i na izgradnji prve komercijalno isplative fuzijske elektrane. Ta elektrana trebala bi proizvoditi električnu energiju snage barem 50 MW, a i više od toga, nakon otprilike jedne godine rada, tijekom koje će se proizvodnja postupno povećavati.

U radu već 2028. godine?

Plan Heliona je u komercijalni rad svoj prvi fuzijski reaktor pustiti već 2028. godine, daleko prije svih konkurentskih rješenja. Za to su već pronašli i prvog komercijalnog kupca – tehnološka kompanija Microsoft potpisala je ugovor o kupnji električne energije iz Helionove prve fuzijske centrale. U ugovor je uključen i elektrodistributer Constellation, koji će biti zadužen za prijenos energije.

Microsoft ima, kao i druge velike tehnološke kompanije, ambiciozan plan dekarbonizacije poslovanja i žele do 2030. godine postati ugljično negativni. Helion smatra da im svojom čistom fuzijskom energijom u tome može pomoći, ali i da njihova rješenja mogu cijelom svijetu ubrzati prijelaz na "zelene" izvore energije.

Trenutačno su, kažu, u fazi izgradnje sedmog prototipa reaktora, koji će prikazati svoju sposobnost proizvodnje električne energije tijekom 2024. godine.