Prvoj američkoj malenoj nuklearnoj elektrani presudili previsoki troškovi

Projekt startupa NuScale Power, koji se zasnivao na izgradnji malenih modularnih nuklearnih reaktora naišao je na oveću prepreku. Prva takva elektrana neće se graditi jer više nije isplativa

Sandro Vrbanus petak, 10. studenog 2023. u 12:00

Prije nekoliko smo godina izvještavali o projektu američkog startupa NuScale Power, koji želi donijeti revoluciju u energetski sektor, izgradnjom malenih fisijskih elektrana s mogućnošću modularnog širenja kapaciteta. NuScale reaktor zamišljen je kao integrirani maleni (cijeli primarni krug s reaktorom, generatorima pare i pumpama) reaktor, snage oko 70 MWe, čiji se moduli mogu kombinirati u elektranu do snage od 12 reaktora. Više o tom projektu možete pronaći i u ovom članku.

Promijenjene okolnosti

Prošle je godine NuScale dobio regulatornu dozvolu za izgradnju svoje prve elektrane tog tipa, nakon gotovo sedam godina čekanja, pa se očekivalo da će se s realizacijom uskoro i započeti na odabranoj lokaciji u saveznoj državi Idaho. Međutim, u posljednjim se godinama promijenilo mnogo tržišnih okolnosti, primarno one financijske prirode, a pale su i cijene energije iz obnovljivih izvora.

Prilikom planiranja, naime, NuScale Power je tvrdio da će u svojim reaktorima proizvoditi energiju po cijeni od 55 dolara po MWh, kroz narednih 40 godina, bez štetnih emisija i na predvidiv način, 24 sata 7 dana u tjednu. No, troškovi projekta u međuvremenu su drastično narasli, pa je planirana cijena struje skočila na čak 89 dolara za MWh. Nekoliko se ulagača stoga nedavno povuklo iz projekta, stavljajući nad njega oveći znak pitanja.

Posljednji čavao u njegov figurativni lijes zakucala je ovoga tjedna elektrodistribucijska kompanija, Utah Associated Municipal Power Systems, koja je namjeravala kupovati struju iz elektrane Carbon Free Power Project (CFPP). Oni su uvidjeli da će energija iz malenih modularnih nuklearnih reaktora biti preskupa, odnosno neisplativa u usporedbi s brzo padajućim cijenama električne energije iz obnovljivih izvora. Projekt je time ostao i bez posljednjeg ključnog komercijalnog partnera i bit će napušten.

"Naš rad na CFPP-u u proteklih deset godina je NuScaleovu tehnologiju unaprijedio do razine komercijalizacije. Postizanje te prekretnice je ogroman uspjeh na kojem ćemo nastaviti raditi s budućim kupcima" rekao je predsjednik i glavni izvršni direktor NuScalea John Hopkins. "NuScale će nastaviti s drugim domaćim i međunarodnim kupcima nastojati svoju SMR tehnologiju plasirati na tržište i dalje razvijati američku nuklearnu industriju", dodao je. Navodno već imaju planove za širenje preko granica SAD-a i izgradnju malenih modularnih reaktora u Rumunjskoj, Kazahstanu, Poljskoj te Ukrajini.