Tesli pripao posao izgradnje još jednog, opet najvećeg, baterijskog sustava u Australiji

Nakon što je transformirao opskrbu Južne Australije električnom energijom, Teslin sustav baterija bit će postavljen na još jednoj lokaciji. Ovoga puta riječ je o baterijskom postrojenju tri puta veće snage

Sandro Vrbanus srijeda, 11. studenog 2020. u 11:37

Najveći baterijski sustav na svijetu, onaj koji je Južna Australija nabavila od Tesle krajem 2017. godine, uskoro to više neće biti. Na prvom mjestu neslužbene ljestvice zamijenit će ga novi sustav koji se planira izgraditi u australskoj državi Victoriji, 10-ak kilometara jugozapadno od Melbournea.

Podsjetimo, spomenuti prvi 100-megavatni sustav Hornsdale Power Reserve izgrađen je u Južnoj australiji samo 60 dana nakon što je Elon Musk putem Twittera obećao da će ga postaviti u manje od 100 dana. Vrlo brzo nakon stavljanja ove velike baterije u funkciju pokazalo se da ona može napajati 30 tisuća kućanstava električnom energijom u trajanju od oko jednog sata te tako uskočiti upomoć kada, zbog raznih prirodnih nepogoda, u dijelu zemlje nestane redovne opskrbe električnom energijom. Do kraja 2019. ovaj je sustav već bio donio uštede veće od 50 milijuna dolara, koliko je iznosila inicijalna investicija u njega.

Privatni projekt pohrane energije

Sada ovaj pozitivan primjer slijedi i Južnoj Australiji susjedna Victoria. Oni su Tesli početkom ovog mjeseca povjerili posao izgradnje još većega baterijskog sustava. Victorian Big Battery Megapack imat će mogućnost opskrbljivati elektroenergetsku mrežu snagom od čak 300 megavata, dok će mu kapacitet biti 450 MWh. Bit će, dakle, čak triput veći od onoga u Južnoj Australiji (koji je u međuvremenu nadograđen na 150 MW).

Izgradnja neće biti požurena zbog oklade kako je to bio slučaj prvi puta, već će započeti krajem 2021. godine. Sustav će se smjestiti u blizini mjesta Geelong, bit će dobro povezan s obližnjim vjetroelektranama i fotonaponskim farmama, a napajanje i uključivanje u distribuciju prema potrebi će pokretati softver. Investitor u ovaj sustav ovoga puta nisu državne vlasti, već francuska energetska kompanija Neoen, koja prodaje struju potrošačima na tom području.

Očekuje se da će s ovom ogromnom baterijom priključenom na elektroenergetski sustav biti ubrzan prelazak savezne države Victorije na obnovljive izvore. K tome, opskrba kućanstava bit će neometana, mreža dodatno stabilizirana, a baterijski "buffer" će omogućiti i elektranama na ugljen da rade s konstantnom snagom i budu isplativije. Sve to trebalo bi sniziti finalnu cijenu energije za kućanstva, kao što je bio slučaj i u Južnoj Australiji.

Akcija

GARMIN Fenix

Sportski sat, GPS, multisport, više modela i cijena

3099 kn 3699 kn Kupi


3-sistemski podni zvučnici

DAVIS ACOUSTICS MANI Mk2

Idealni za manje prostore i korištenje u sustavu kućnog kina zahvaljujući kompresijskoj komori. 40 -20,000 Hz, 4 ohma mini, 100 W, 92 dB.

5.399 kn 5.989 kn Kupi

Digitalno phono USB pretpojačalo

NAD PP4 C- KO

Nudi vrhunske sonične rezultate, ima mogućnost odabira MM/MC ulaza. Nova verzija AlpineSoft's VinylStudio Lite ripping softvera. Moguće povezivanje s većinom amplifiera, receivera i PC-a, SNR: 76 dB (MM); 78 dB (MC).

1.499 kn 1.799 kn Kupi