Od Muskove oklade do energetske transformacije Južne Australije

Teslin sustav baterija, najveći na svijetu i izgrađen u rekordnom roku, pokazao se kao velik uspjeh i donio značajne uštede u upravljanju elektroenergetskim sustavom

Sandro Vrbanus petak, 13. ožujka 2020. u 14:42

Priča o Teslinom najvećem baterijskom sustavu na svijetu počinje u rujnu 2016. godine. Tada je oko 30 tisuća kućanstava na području Južne Australije ostalo bez struje kao rezultat velike oluje koja je pogodila to područje. Elektrana koja opskrbljuje to područje tada je ispala iz elektroenergetskog sustava i ostavila brojne građane bez električne energije. Teslin šef razvoja baterijskih sustava nedugo zatim izjavio je za medije da bi njihova kompanija riješila taj problem u samo 100 dana instaliranjem 100-megavatnog sustava koji bi baterijama mogao "uskočiti" u slučaju sličnih ispada.

U priču se uključio Mike Cannon-Brookes, australski milijarder i izazvao Teslu da učini "nemoguće", a Elon Musk sve je začinio okladom – ne bude li sustav gotovo u 100 dana, Australija će ga dobiti besplatno. Sve je, dakle, započelo ovim tvitom:

Nedugo nakon toga potpisan je ugovor o izgradnji baterijskog sustava Hornsdale Power Reserve, a Teslina ekipa radove je završila čak 40 dana ranije nego je to bilo dogovoreno. Cannon-Brookes je, dakako, podmirio trošak ugradnje u iznosu od 50 milijuna dolara. Danas, više od dvije godine nakon toga, projekt je proglašen potpunim uspjehom.

Uštede već sada nadmašile ulaganje

100-megavatni sustav baterija poravnava manje smetnje u opskrbi energijom, a u slučaju većeg nestanka struje može namiriti potrebe 30 tisuća kućanstava u trajanju od oko jednog sata. Procjene govore da je već do sada ova stabilizacija energetske mreže smanjila troškove održavanja mreže za veći iznos nego je Teslin sustav koštao. Samo u 2019. godini ostvarene su uštede od oko 76 milijuna dolara.

Baterije se pune iz viška proizvedene energije kada je potražnja manja od proizvodnje, a uključuju se u opskrbu kada je situacija obratna. Učinci ovakve "backup" baterije iznimno su pozitivni u Južnoj Australiji jer su razlike između vršnog i najnižeg opterećenja mreže tamo izrazito velike – primarno zbog velikih varijacija u temperaturi i vremenskim prilikama. To utječe na proizvodnju energije iz vjetroelektrana i solarnih pogona, odakle se baterije pune, ali i na potrošnju energije za, primjerice, klima uređaje u najtoplijim mjesecima.

Hornsdale Power Reserve tako djeluje kao "buffer" i stabilizira mrežu, smanjuje troškove njezinog aktivnog održavanja, ali i olakšava život ljudima i poslovanje tvrtkama na velikom području vrlo rijetko naseljene Južne Australije.