Teslinim baterijama Belgija želi stabilizirati elektro mrežu Europe

U belgijskom Terhillsu pušten je u pogon sustav od 140 Teslinih Powerpack baterija koji će imati zadatak stabilizirati opskrbu električnom energijom

Sandro Vrbanus utorak, 15. svibnja 2018. u 13:50

Vjerojatno se sjećate slučaja s početka ove godine kada je, zbog nesuglasica Srbije i Kosova, u elektroenergetskoj mreži Europe došlo do poremećaja i manjka u opskrbi, pa je stoga frekvencija struje u čitavoj Europi pala, uzrokujući kašnjenje mnogih električnih satova. Nakon toga situacija je stabilizirana i nedostajuća energija je vraćena u mrežu, pa su nekoliko tjedana satovi "žurili" kako bi se sve vratilo u normalni način rada.

Kako bi se ovakve situacije izbjegle u budućnosti, a i kako bi se elektroenergetska mreža Europe stabilizirala i kod drugih poremećaja s manjkom ili viškom proizvodnje, u belgijskom mjestuTerhillsu ovoga je tjedna pušten u pogon veliki sustav baterija. Tesline baterije Powerpack, njih 140 skupa s inverterima, imaju ukupnu snagu od 18,2 megavata. Osnovni zadatak im je skladištiti energiju kada se proizvodi previše, te istu ispuštati u mrežu kada proizvodnja padne.

Iz Tesle su ovim povodom objavili video kojim prezentiraju ovaj projekt, kao i kratki timelapse video u kojem je vidljiv proces postavljanja spomenutih baterija. Ovaj bi sustav trebao vrlo brzo reagirati na promjene frekvencije električne energije, i do 100 puta brže od klasičnih sustava koji energiju proizvode iz fosilnih goriva.