U Emiratima puštena u rad najveća solarna elektrana na svijetu

Uoči klimatskog samita COP28, koji se krajem ovoga mjeseca održava u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati otvorili su najveću fotonaponsku elektranu na svijetu

Sandro Vrbanus nedjelja, 19. studenog 2023. u 14:18

Kako bi se imali čime pohvaliti na nadolazećem klimatskom samitu COP28, kojem su domaćini, vladari Ujedinjenih Arapskih Emirata prošloga su tjedna otvorili novu solarnu elektranu. Solarni park Al Dhafra smješten je u emiratu Abu Dhabi, oko 35 kilometara južno od glavnoga grada i najveća je pojedinačna fotonaponska elektrana na svijetu trenutačno – jer, kako znamo, u Emiratima sve mora biti najveće, najskuplje i najbolje.

Elektranu punog imena Al Dhafra Solar Photovoltaic Independent Power Project službeno je protekloga petka u rad pustio zamjenik vladara Abu Dhabija, šeik Hazza Bin Zayed Al Nahyan. Ona je zajednički projekt nekoliko tamošnjih energetskih kompanija, a očito je da je svečano otvorenje namjerno održano samo desetak dana prije otvorenja konferencije COP28, koja će se održati u obližnjem Dubaiju.

2-gigavatno postrojenje

Solarni projekt Al Dhafra ističe se proizvodnim kapacitetom, koja se sastoji od oko 4 milijuna dvostranih fotonaponskih modula. Njezinim priključenjem na elektroenergetsku mrežu, putem distributera EWEC (Emirates Water and Electricity Company) više će se nego udvostručiti proizvodnji kapacitet energije iz obnovljivih izvora u ovoj zemlji. Iznosit će, po novome, oko 3,2 GW.

Projekt fotonaponskim panelima pokriva čak više od 20 kvadratnih kilometara pustinje, a generirao je na vrhuncu aktivnosti izgradnje oko 4.500 radnih mjesta. Nova elektrana imat će kapacitet čistom energijom napajati oko 200 tisuća domova, čime će godišnje smanjiti emisije ugljika za oko 2,4 milijuna tona – što je tek oko 1% ukupnih emisija u zemlji čiji energetski i gospodarski sustav i dalje u najvećoj mjeri ovise o fosilnim gorivima, koja i sami proizvode.

Vladajući koriste ovu priliku za pozitivan PR, pa tako dodatno ističu da su Emirati među svjetskim liderima u području obnovljivih izvora energije – drugi su na svjetskoj ljestvici u korištenju solarne energije po stanovniku. Ova elektrana proizvodit će struju po rekordno niskim cijenama (1,32 dolarska centa za kWh) i pomoći u ostvarenju dugoročnog cilja dekarbonizacije, prema kojem bi UAE do 2050. godine koristili 44% energije iz "čistih" izvora i postali, barem u teoriji, neto nulto gospodarstvo.