U Hrvatskoj će niknuti prva agrosolarna elektrana

Solida grupa započela je s gradnjom prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj. Instalirana snaga iznosit će 15 MW, a završetak radova očekuje se sredinom sljedeće godine

Sandro Vrbanus četvrtak, 1. lipnja 2023. u 14:07

Solida grupa, koja u vlasništvu ima mrežu od 30 solarnih elektrana, počela je graditi svoju prvu agrosolarnu elektranu u gradu Ivancu, a ujedno i prvu takvu elektranu u Hrvatskoj. Instalirana snaga solarne elektrane iznosit će 15 MW vršne snage, a završetak radova na 10 milijuna eura vrijednoj investiciji očekuje se sredinom sljedeće godine.

15 MW struje i 200 ovaca

Agrosolarstvo je grana industrije koja spaja dvije komplementarne djelatnosti – proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora te poljoprivredu, odnosno stočarstvo.

"Vjerujemo da su potencijali agrosolara zaista veliki, pa ne čudi da su sve popularniji u svijetu. S obzirom na sve veću potrebu za proizvodnjom čiste energije i očuvanjem poljoprivrednih površina, agrosolarne elektrane imaju veliki potencijal za razvoj u budućnosti. Ovaj projekt u Ivancu odličan je primjer kako se tehnologija može koristiti na inovativan način kako bi se postigli ekonomski, ekološki i socijalni ciljevi. Na svojoj prvoj agrosolarnoj elektrani na površini većoj od 20 ha, Solida grupa planira uzgajati 200 ovaca. Nedaleko od ove elektrane, na 500 metara zračne udaljenosti uz rijeku Bednju, podno sela Ribić breg, u budućnosti ćemo graditi agrosolarnu elektranu 30 MW/p, koja će se prostirati na površini od 60 ha. Na tom području nećemo uzgajati ovce već ćemo kositi travu, sakupljati je i sušiti te spremati sijeno za zimsko prehranjivanje 200 ovaca koje će boraviti na prostoru prve agrosolarne elektrane. Sve naše buduće elektrane bit će istog tipa, a u planu imamo izgradnju još 200 MW za koje imamo ishođene lokacijske dozvole", istaknuo je Dubravko Posavec, direktor Solida grupe.

Protiv posljedica klimatskih promjena

Poljoprivredni sektor se svake godine sve više bori s klimatskim promjenama koje uzrokuju niže prinose i štete na nasadima. U kombinaciji s fotonaponskim panelima, koji se pažljivo raspoređuju iznad usjeva, poljoprivredni proizvodi zaštićeni su od visokih temperatura i ekstremnih vremenskih uvjeta. Time dolazi do smanjenog isparavanja i povećanja vlažnosti tla te rasta proizvodnje električne energije. Koristi ove kombinacije su višestruke: osim što ih paneli štite, usjevi ispod solara smanjuju temperaturu fotonaponskih modula te povećavaju njihovu produktivnost.

Na ovaj način kompanija planira zapuštene površine u Varaždinskoj i susjednoj Krapinsko-zagorskoj županiji staviti u dvostruku funkciju: proizvodnju zelene energije i proizvodnju ekološke hrane, dva vrlo bitna resursa u današnje vrijeme. "Sinergija solara i poljoprivrede ima potencijal učiniti Hrvatsku samodostatnom", zaključio je Posavec.