Uz 10 koraka do manjeg korištenja nafte u kratkom roku

Plan za suzbijanje energetske krize u 10 točaka objavila je Međunarodna agencija za energiju, a sastoji se od jednostavnih koraka kojima razvijene zemlje mogu u kratkom roku uštedjeti mnogo

Sandro Vrbanus nedjelja, 20. ožujka 2022. u 16:05

Međunarodna agencija za energiju (IEA) izradila je, kao odgovor na ukrajinsku krizu i manju dostupnost nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, plan za globalnu uštedu nafte. Njihov plan sastoji se od deset točaka koje bi razvijene zemlje svijeta trebale uvesti, što bi dovelo do trenutačnog smanjenja potražnje za fosilnim gorivima. Također, u dužem bi roku iste mjere smanjile ovisnost svijeta o nafti i osigurale lakši prelazak na održive izvore energije.

Vožnja par-nepar

Uvođenje restrikcija i mjera koje IEA sada predlaže ima potencijal umanjiti potrošnju nafte, unutar samo četiri mjeseca, za čak 2,7 milijuna barela dnevno. To je, kažu, količina nafte koju troše svi automobili u Kini zajedno. Ovoliko smanjenje potražnje smanjilo bi pritisak na tržišta i dovelo do pada cijena u vremenima kada nafta iz ruskih izvora više neće dolaziti u ostatak svijeta. Ključno je, kažu, implementirati mjere što prije, kako bi se izbjegao tržišni šok u mjesecima najviše potražnje – srpnju i kolovozu.

Mjere se prvenstveno odnose na transport ljudi i roba, a u određenoj su mjeri već uvedene u nekim zemljama. Sada se to podiže na novu razinu, pa se preporučaju: uvođenje nižih ograničenja brzine na cestama, rad od kuće gdje god je to moguće, povremene zabrane prometovanja po središtima gradova, pojeftinjenje javnog prijevoza, dijeljenje vozila i slično.

IEA: plan smanjenja potražnje za naftom i projekcije rezultata
IEA: plan smanjenja potražnje za naftom i projekcije rezultata

Većina od deset predloženih mjera zahtijeva i prilagodbu ponašanja stanovništva, kao i zakonodavne promjene. Kako bi se, i u kojoj mjeri, svaka od restrikcija uvela, ovisilo bi o lokalnim vlastima i okolnostima, a bilo bi ključno o svemu provesti i kampanje za informiranje javnosti. Zajednički bi se tako – od razine građana, preko lokalnih, regionalnih pa do državnih vlasti – omogućilo uštedjeti na fosilnoj energiji.