Veća od najveće: u Kini otkrivena nova najveća vjetroturbina na svijetu

Tek koji dan nakon što je rekordno velika vjetroturbina puštena u pokusni rad u Danskoj, u Kini je već otkriven njezin nasljednik. Kineska vjetrenjača imat će rotor promjera čak 260 metara

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 9. siječnja 2023. u 13:00

Prototip 15-megavatne vjetrenjače u Danskoj, o kojem smo pisali prije nekoliko dana, službeno je najveća funkcionalna vjetroturbina na svijetu, no neće to ostati zadugo. Samo koji dan nakon puštanja ove turbine u pokusni rad, u kineskoj je kompaniji China State Shipbuilding Corporation (CSSC) otkriveno da su dovršili razvoj svoje, još veće vjetroturbine.

Utrka Kine protiv Danske

U tehnološkom parku Dongying City predstavljena je protekloga vikenda vjetroturbina snage 18 megavata (u usporedbi s 15 MW danskog modela), promjera rotora čak 260 metara (danska mjeri 236 metara). Lopatice ove vjetrenjače, jednom kada bude sastavljena, pri okretanju će prebrisati površinu od čak 53.000 m2 (danski rekord iznosi 43.743 m2).

Turbina H260-18MW unaprijeđena je u pogledu učinkovitosti i kapaciteta, poručuju iz kompanije CSSC. Ovakvi proizvodi pomoći će im ostvariti planove o tome da postanu predvodnici industrije vjetroelektrana u svijetu, ali i da ispune nacionalne ciljeve o prelasku na obnovljive izvore energije.

Nova turbina je, kao i ona u Danskoj, predviđena za postavljanje u priobalne vjetroparkove. Njezine 128 metara duge lopatice tipa SuperBlade+ imat će ugrađene pametne sustave za upravljanje napadnim kutovima, za što veću učinkovitost, balansiranje opterećenja te smanjenje vibracija. Korištenjem dodatnih tehnologija za prilagođavanje snage, ova će vjetroturbina moći proizvesti do 74 GWh električne energije na godinu. To je ipak manje od danskih predviđanja, koji za svoj Vestas Wind Systems V236 predviđaju godišnju proizvodnju od 80 GWh.