Facebook će trenirati svoj AI na javnim video zapisima korisnika

Facebook navodi da s ovom inicijativom njihovi AI sustavi neće samo poboljšati točnost, već će moći prepoznati i varijacije te vizualne znakove različitih kultura i regija

Matej Markovinović nedjelja, 14. ožujka 2021. u 06:30

Proces učenja sustava umjetne inteligencije (AI) da shvati što se događa u videozapisima, vrlo je težak izazov kojeg Zuckerbergova tvrtka želi pobijediti. Tako je Facebook najavio novi projekt „Učenje iz videozapisa“ u kojem će pokušati trenirati svoj AI da razumije videozapise i to na javnim objavama korisnika platforme.

Tvrtkin je novi projekt također dio njihovih, kako navode, širih napora na izgradnji strojeva koji uče kao i ljudi. Krajnji su cilj modeli strojnog učenja koji bi se mogli koristiti za stvaranje novih sustava za preporuku sadržaja i alata za moderiranje. Kako piše The Verge, AI koji razumije sadržaj videozapisa, mogao bi Facebooku pružiti neviđen uvid u živote korisnika analizirajući im hobije, interese, sklonosti određenim robnim markama te bezbroj drugih osobnih podataka.

Iz Facebooka nisu rekli hoće li se AI koristiti za prikupljanje podataka za ciljano oglašavanje korisnicima, a na upit mogu li korisnici izabrati hoće li sudjelovati u učenju AI-a ili ne, tvrtka je odgovorila svojim pravilima o upotrebi podataka gdje piše da se preneseni sadržaj korisnika može koristiti za „istraživanje i razvoj proizvoda“. Facebook je također spomenuo korištenje svojih pametnih naočala i AI-a za pronalazak "digitalnih uspomena".

Izvor: Facebook
Izvor: Facebook