Facebook može po vašem profilu prepoznati cijelu vašu obitelj

Za novu tehnologiju već su zatražili i patent, a planiraju je koristiti kako bi svim članovima kućanstva prikazivali bolje ciljane reklame

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. studenog 2018. u 06:00

Nekada zaposlenik Facebooka, a danas suosnivač servisa Cloudera, podatkovni znanstvenik Jeff Hammerbacher, prije nekoliko je godina izjavio: "Najveći umovi naše generacije smišljaju kako navesti ljude da klikaju na reklame." I očito je znao što govori, jer nam to Facebook i njemu slični svakodnevno pokazuju.

Najnovija patentna prijava koju je Facebook predao opisuje tehnologiju kojom se, korištenjem sustava dubokog učenja i analize fotografija, može zaključiti s kime živi određeni korisnik društvene mreže. Cilj cijelog sustava jest utvrditi skupine ljudi koje žive u jednom kućanstvu i razaznati kako su međusobno povezani. Za to se koriste podaci iz fotografija, statusa, opisa slika, hashtagova, tražilica i općenito svih dostupnih izvora kojima Facebook može pristupiti.

A čemu sve to? Baš kako je to vidio Hammerbacher, da bi se ukućane bolje identificiralo i kako bi im se plasirale za njih što relevantnije reklame. Iz Facebooka kažu kako patent ne govori ništa o njihovim planovima i da ova tehnologija može, ali i ne mora, nekad u budućnosti biti dijelom njihovog servisa za plasiranje oglasa.