Grupe na Facebooku dobivaju 'stručnjake'

Facebook se od početka pandemije koronavirusa aktivno bori protiv širenja dezinformacija, no iako se to čini neobičnim, tvrde da će im dodavanje 'stručnjaka' u grupe pomoći u toj bitci

Matej Markovinović srijeda, 14. srpnja 2021. u 15:44

Facebook je predstavio novu značajku „Group Experts“, koja će omogućiti administratorima grupa da pouzdanim članovima dodijele oznaku „stručnjak“, kako bi ostali korisnici mogli prepoznati je li riječ o nekom tko uistinu zna o čemu priča.

Stručnjaci grupa će tako, ako prihvate ponudu administratora, pored svog imena imati vidljivu značku koja će, osim za hvaljenje ostalim članovima, služiti i kao svojevrsni dokaz pouzdanosti. No, oni će svoju titulu ipak trebati pošteno zaraditi, jer kao što su je i dobili, tako im se s lakoćom može i oduzeti.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Osim toga, Facebook testira i načine olakšavanja administratorima pronalaženje stručnjaka, pa se tako potiču neki korisnici koji su zainteresirani za fitness i igranje videoigara, da dodaju svoja znanja o pojedinim videoigrama i aktivnostima, odnosno da se samostalno proglase stručnjacima u određenom polju.

Administratori će tako pretraživanjem oznaka moći pronaći stručnjake idealne za grupu, pa će ih moći pozvati da joj se pridruže. Kako piše The Verge, ova će taktika uveliko utjecati i na porast članova grupe, jer će u njih također moći ući prijatelji i sljedbenici novopečenih stručnjaka.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Valja istaknuti da iako oznaka „stručnjak“ označava povjerenje administratora, ona objektivno ne kvalificira nekoga kao pravog znalca. Drugim riječima, u fitness grupama stručnjak možda neće biti „pravi“ trener, već samo netko tko voli vježbati i doima se pouzdanim.

No, ostali će članovi grupe u svakom slučaju moći prijaviti nepouzdane stručnjake, ali odluka o oduzimanju njihove značke ostaje na administratorima.