Zuckerbergova je sigurnost koštala Facebook više od 23 milijuna dolara

Smatra se da su svi troškovi upućeni sigurnosti Zuckerberga u potpunosti opravdani, pogotovo zbog većeg broja situacija koje su zahtijevali višu razinu sigurnosti

Matej Markovinović nedjelja, 11. travnja 2021. u 19:17

Novi podnesak Komisije za vrijednosnice i burzu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), pokazuje da je Facebook u 2020. godini potrošio više od 23 milijuna dolara za sigurnost glavnog izvršnog direktora Marka Zuckerberga.

Naime, u izjavi se punomoćnika navodi da je Facebookova godišnja revizija sigurnosti tvrtke, identificirala specifične prijetnje upućene Zuckerbergu. Tvrdi se da je Zuckerberg sinonim za Facebook te je zbog toga izravno povezan s negativnim sentimentima u vezi tvrtke.

Osim toga, Facebookova godišnja revizija sigurnosti pokazuje da su na porast troškova zaštite Zuckerberga i njegove obitelji utjecali novonastali putni protokoli zbog pandemije korona virusa, izborna sezona i drugi periodi s većim sigurnosnim rizikom, ali i veći troškovi za sigurnosno osoblje. Zuckerberg je tako za sigurnosno osoblje dobio 10 milijuna dolara, dok su troškovi osnovnog osiguranja porasli za 3 milijuna dolara u usporedbi s 2019. godinom.

Punomoćnik u izjavi smatra da su svi troškovi u potpunosti opravdani i neophodni, među ostalom i jer je Zuckerberg zatražio godišnje primanje od jednog dolara te također odbija primanje bonusa ili nagrada.

Podsjećamo da je direktorica operativnih poslova Facebooka, Sheryl Sandberg, rekla u intervjuu za Reuters da napad na Kapitol nije organiziran na Facebooku, već na drugim platformama. Sanberg je tvrdila da ostale platforme nemaju dovoljnu sposobnost zaustavljanje mržnje, transparentnost i standard kakav Facebook ima, no, prema izvješću Tech Transparency Projecta, Trumpove su pristaše mjesecima prije, koristeći se grupama na Facebooku, planirali svoj nasrtaj na Kapitol.