Hit-dokumentarac o društvenim mrežama dostupan je besplatno

Netflixov dokumentarni film The Social Dilemma, godinu dana nakon što je stigao na Netflix, sada je do kraja rujna besplatno dostupan i na YouTubeu

Sandro Vrbanus srijeda, 18. kolovoza 2021. u 16:25

Dokumentarni film The Social Dilemma pojavio se prošle godine na Netflixu i odmah postao hit. U vremenima kada ljudi velik dio dana provode online i, umjesto uživo, druže se na društvenim mrežama, autori ovog filma pokušali su pokazati što se zaista događa u pozadini.

Razgovarali su sa stručnjacima i bivšim zaposlenicima velikih tehnoloških kompanija iz Silicijske doline koji su pokušali običnom korisniku razjasniti kako ga društvene mreže uvlače u svoju zamku, potiču ga da im se što češće vraća, te u konačnici kako pokušavaju reprogramirati našu civilizaciju po svojem ukusu.

Netflix je sada, godinu dana nakon premijere, ovaj dokumentarac odlučio na ograničeno vrijeme učiniti besplatno dostupnim na YouTubeu. Cilj ovog poteza je, kažu, filmom doprijeti do još više gledatelja i potaknuti razgovore o potrebi popravljanja sustava informiranja koji je očito prilično kompromitiran. Kompanija potiče korisnike da organiziraju grupna gledanja filma i tako se uključe u globalnu raspravu o društvenim mrežama i njihovom utjecaju na društvo.

Film The Social Dilemma dostupan je na YouTubeu u punom trajanju sve do kraja rujna. 

Redatelj je Emmyjem nagrađeni američki autor dokumentarnih filmova Jeff Orlowski.