Canon potiho umirovio seriju EOS M

S predstavljanjem APS-C fotoaparata s RF mountom postalo je jasno da je prestanak proizvodnje i prodaje EOS M fotoaparata i objektiva samo pitanje vremena

Mario Baksa četvrtak, 26. listopada 2023. u 11:48

Canon je odugovlačio s prelaskom na mirrorless tip fotoaparata. Njihovi su DSLR-ovi bili vrlo popularni i nije im se žurilo u bezzrcalne vode. Ipak, 2012. predstavili su svoj prvi mirrorless fotoaparat, APS-C veličine senzora, Canon EOS M, s tada novim mountom (ili prirubnicom, ako ćemo po stručno hrvatskom), EF-M. Kompaktne dimenzije tog mounta omogućavale su kompaktne APS-C objektive i fotoaparate.

EF-M mount - mali objektiv, mali promjer rupe, dovoljno za APS-C, no potencijalno problematično za full frame
EF-M mount - mali objektiv, mali promjer rupe, dovoljno za APS-C, no potencijalno problematično za full frame

Po dimenzijama, EF-M dosta je sličan Sonyjevom E-mountu - imaju identični flange distance (udaljenost od vanjskog ruba mounta do senzora), koji iznosi 18 mm, te vrlo sličan promjer rupe - Sony E-mount ima 46,1, a EF-M 47 mm. Dakle, EF-M ima marginalno veći promjer rupe. Iako je i Sony s E-mountom započeo s APS-C veličinom senzora, Sony je taj mount odlučio iskoristiti i za full frame fotoaparate.

Canon ipak nije pošao istim putem. Usudili bismo se reći da je Canon ispravno odlučio stvoriti novi mount RF, za svoje full frame mirrorless fotoaparate, vjerojatno uvidjevši da mount promjera 46-47 mm predstavlja izazov prilikom dizajniranja objektiva za senzore veće od APS-C. Ekipa iz Sonyja vjerojatno se grize što i oni u startu nisu krenuli s većim mountom. No, u to doba, početaka mirrorless fotoaparata, selling point bile su im iznimno kompaktne dimenzije, koje bi veći mount ipak donekle narušio.

Canon i Nikon imali su prilike vidjeti kako se Sony nosi s tako malim mountom pa su se ta oba proizvođača odlučila na relativno velike mountove za svoje full frame mirrorless serije fotoaparata - Canon na 54 mm s RF mountom, a Nikon na 55 mm sa Z-mountom.

Još tamo pred više od tri i pol godine, u recenziji Canonova EOS-a M6 Mark II, napisali smo "Kako nema najava novih objektiva za EF-M, postavlja se pitanje nije li Canon zapravo možda i odustao od tog mounta." Dakle, već tada je bilo ozbiljnih znakova da EF-M nema budućnost, pogotovo u svjetlu činjenice da je Canonov full frame RF mount predstavljen godinu i pol prije te recenzije. A prošle godine, najavom dva Canonova APS-C fotoaparata koji koriste (full frame) mount RF, moglo se pretpostaviti da je Canon prekrižio EF-M mount i da će, nakon što proda većinu dotad proizvedenih EF-M fotoaparata i objektiva, sustav EOS M poslati u ropotarnicu povijesti.

Noviji APS-C mirrorless EOS-i imaju RF, a ne EF-M (EOS M) mount
Noviji APS-C mirrorless EOS-i imaju RF, a ne EF-M (EOS M) mount

Taj čas je kucnuo - Canon je sa svoje matične japanske web-stranice uklonio fotoaparate iz serije EOS M i prebacio ih u discontinued modele, odnosno modele koji se više ne proizvode. Što se tiče američkog tržišta, Canon USA ekipi iz PetaPixela javio je da EOS M serija fotoaparata, objektiva i dodataka više neće biti dostupna. Na europskoj i hrvatskoj web-stranici EOS M modeli još se vode kao aktivni, no vjerojatno neće još dugo, nego će potiho biti uklonjeni.

Na hrvatskoj i europskoj stranici EOS M modeli još uvijek su aktualni
Na hrvatskoj i europskoj stranici EOS M modeli još uvijek su aktualni

Ako ste razmišljali o kupovini nekog EOS M fotoaparata ili objektiva, razmislite ponovno. EOS M (EF-M) objektivi nisu kompatibilni s ničim drugim, osim s EOS M fotoaparatima. EOS M fotoaparati, putem adaptera, kompatibilni su s objektivima za Canonove DSLR fotoaparate (EF, EF-S), postoje i adapteri za neke starije mountove s manualnim objektivima. No na EOS M fotoaparate ne možete staviti RF objektive (ni full frame, ni APS-C) - adapter za to ne postoji, a u osnovi ni ne može postojati (premala je razlika u flange distanceu - samo dva milimetra), barem ako govorimo o adapteru koji ne bi sadržavao leće.