Panasonic Lumix DMC-GX80K - Trn u oku Golijata

Tržište fotoaparata nikada nije bilo uzbudljivije. Neki modeli japanskih fotografskih divova pokazuju znakove umora u borbi s tehnološki superiornijim modelima proizvođača koje nekoć nisu doživljavali kao prijetnju, poput Panasonica

Marin Bušić srijeda, 21. lipnja 2017. u 00:00
SPECIFIKACIJE
Senzor Micro Four Thirds 16 MP 17,3 x 13 mm
Razlučivost RAW, JPEG 4.562 x 3.448
ISO 100 - 25.600
Video MPEG-4, H.264 3.840x2.160 (25p, 24p), AVCHD 1.920x1.080 (50p, 25p, 24p)
LCD 3" (7,62 cm) touchscreen
Jamstvo 2 godine

Iako je Panasonic poznat praktički svim Zemljanima, znatno manji broj populacije zna za tvrtkin fotografski ogranak Lumix. Kako bi našli svoje mjesto pod suncem, praktički svi novi Panasonicovi Lumixi diče se 4K snimanjem, što je ujedno i glavna karakteristika testiranog modela DMC-GX80K. Kako Panasonic nije novi igrač u svijetu fotoaparata, treba napomenuti da je taj model potomak jedne čitave dinastije proizvoda te kako su u Panasonicu imali dovoljno karika u evoluciji da se mane ranijih modela odstrane.

Kreativni potencijali lakše se šire s više objektiva
Kreativni potencijali lakše se šire s više objektiva

Tako je kod ovog modela ukidanje filtera moire rezultiralo oštrijim fotografijama, a izmjena klasičnog zatvarača elektromagnetskim, dovela je do niza poboljšanja u kvaliteti slike. Krajnji konzument neke od tih stvari vjerojatno neće ni primijetiti, ali u konačnici će biti zadovoljan snimljenim materijalom. Sigurno će moći uočiti da su mu fotografije manje mutne, a da se video manje trese. Kvalitetna integrirana stabilizacija slike dodatno se može kombinirati sa stabilizacijom unutar objektiva, ako je ta funkcija u njega ugrađena. Srećom, za ovaj aparat na tržištu postoji mnogo relativno jeftinih objektiva, kojima fotografi mogu širiti svoje kreativne horizonte.Daj meni da vidim...

Iako se neki fotografi kunu u superiornost optičkih tražila, Lumixi uredno imaju elektronička tražila. Sasvim logično, jer ljudi na ekranima kamera i mobitela već desetljećima vide finalni produkt. Samo je svijet profesionalnih aparata donedavno bio imun na tu inovaciju. Pomalo čudno, jer se nekako ne očekuje da profesionalni aparati stoje na začelju integriranja inovacija. Prednosti gledanja fotografije u svom krajnjem obliku prije nego što se okidač oglasi, postala je jednako revolucionarna kao i mogućnost da se konačna slika vidi bez izrađivanja na papiru.

Imaš li punjač za mobitel da napunim fotoaparat?
Imaš li punjač za mobitel da napunim fotoaparat?

Tražilo na Lumixu GX80K relativno je sitno dimenzijama, tako da ćete kroz njega gledati s nešto više koncentracije. “Cijev” kroz koju se gleda ne može se izdužiti kao kod nekih konkurenata, stoga nije nemoguće da slučajno, gledajući kroz tražilo, dijelom nosa pritisnete neku od funkcija na dodirnom ekranu. Međutim, kako je već ranije spomenuto, danas se sve vrti oko ekrana, a Panasonic se tu doista potrudio. Ugrađenom dodirnom ekranu praktički je nemoguće naći manu. Djeluje solidno izrađen, može se naginjati, a boje su realne. Testirani aparat ima poprilično brz sustav automatskog izoštravanja, a izoštravati se može i pomoću spomenutog dodirnog ekrana.

Kućište uređaja dijelom je napravljeno od magnezija, a kvaliteta izrade ulijeva povjerenje. Dobar dio tog osjećaja kvalitete proizlazi iz mase, koja je poprilično velika za ovaj tip fotoaparata. Ta masa je prihvatljiva, pogotovo kad je u pitanju stabilnost snimljenog materijala. Međutim, kako su aparati s Micro Four Thirds senzorom dimenzijama relativno manji, raspored najbitnijih kontrola nije najsretniji za dulja snimanja ako ste fotograf ili videograf s većim šakama. Ako vam ponestane baterije, možete je napuniti bilo kojim punjačem za mobitele, što bi trebala biti norma za sve uređaje kod kojih se to može napraviti. Aparat nema ulaz za eksterni mikrofon, tako da za ozbiljniji podcasting preporučujemo neki eksterni snimač zvuka. Još donedavno su Micro Four Thirds sustavi mnogima bili nepoželjna opcija radi nekih ograničenja senzora, ali pri kupnji treba gledati sve faktore. Proizvođači fotoaparata mogućnost snimanja 4K videa obilato naplaćuju, a dobar dio DSLR-ova srednjeg cjenovnog ranga tu funkciju uopće ne nude, jer vas njihovi proizvođači žele natjerati na kupnju skupljih modela. Srećom, postoje uređaji poput Lumixa DMC-GX80K, koji imaju – sve.

Panasonic Lumix DMC-GX80K

 • 4K video
 • Velik broj programabilne funkcijske dugmadi
 • Dodirni ekran koji se može naginjati
 • Mogućnost promjene objektiva
 • Stabilizacija slike
 • Bogatstvo funkcija
 • Integrirana bljeskalica
 • Hotshoe adapter
 • Manjak ulaza za eksterni mikrofon
 • Zrnatost pri umjereno visokim ISO postavkama
 • Ergonomija za ljude s većim šakama
 • Mrvicu nepraktično tražilo
Fotografije 7
Video 8
Ergonomija 7
UKUPNO 8
Cijena 5.600 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Panasonic